Την κύρια δεξαμενή, από την οποία θα προέλθει η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο νέο κύμα διαθεσιμότητας, θα αποτελέσει ο ΕΟΠΥΥ, όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως μεταμόρφωση του Οργανισμού σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών Υγείας θα αποφέρει περίπου 8.000 έως 9.000 εκ των 12.500 διαθέσιμων εργαζόμενων που πρέπει να βρεθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, δήλωσε αισιόδοξος πως οι σχετικές αποφάσεις για ένταξη των εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, πριν την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.
Όσον αφορά το στόχο των 4.000 απολύσεων, σημείωσε πως δεν αναμένει προβλήματα στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Οι προς απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι θα προέλθουν από τους προς κατάργηση οργανισμούς του Δημοσίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώνει την επικαιροποίηση της λίστας φορέων που δεν κρίνονται απαραίτητοι, και θα την καταθέσει ως νομοθέτημα στη Βουλή.
Στη λίστα θα βρεθούν οργανισμοί που «δεν έχουν αντικείμενο», ή που το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς και υπουργεία. «Δεν έχουμε πολυτέλεια» να κρατήσουμε μη απαραίτητους οργανισμούς, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρά ταύτα, οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στοχευμένων προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται αξιοκρατικά και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο.
Πρώτη δεξαμενή για τυχόν προσλήψεις, συνέχισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα είναι οι παλαιότεροι επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ, αλλά σε περίπτωση που οι επιτυχόντες δεν ικανοποιούν τα απαιτούμενα προσόντα, τότε θα κηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί.
«Θέλουμε ανθρώπους καταρτισμένους, εκεί που τους έχουμε ανάγκη», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε σειρά παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση του πολίτη που «ταλαιπωρείται από το Δημόσιο».
Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται η πλήρης κατάργηση της επικύρωσης δημοσίων εγγράφων.