Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το χωριό Δημάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται απαρέγκλιτα πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. «Η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων», είπε χαρακτηριστικά και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.
Από τα πρώτα ζητήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι στο Δημάριο ήταν αυτά που αφορούν την εκπαίδευση που παρέχεται στα μειονοτικά σχολεία. Ζήτησαν ακόμη οι μαθητές να παίρνουν περισσότερες γνώσεις και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία (ΕΠΑΔ), στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων. Είπε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να σπουδάζουν σε αυτό το πανεπιστημιακό πλέον τμήμα μουσουλμάνοι από την εν λόγω περιοχή για να επιστρέφουν αργότερα ως δάσκαλοι.
Ο κ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά.
Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το Διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τα βακούφια είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Δημάριο με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη και ταξίδεψε ως το Δημάριο οδικώς. Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή τους.
Στην είσοδο του χωριού τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιος Σώκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τσουκάλ, και ο ιμάμης Ντελί Ριτβάν.
Κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες του πρόσφεραν λουλούδια και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους του χωριού. Έξω από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο τον περίμεναν οι μαθητές και ο πρωθυπουργός έκανε διάλογο μαζί τους. Τους ρώτησε αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι, πώς πάνε με τα μαθήματα και οι μαθητές τού ζήτησαν πρόσβαση στο Internet και γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Ο Σελίμ, μαθητής τής έκτης δημοτικού που ζούσε στην Αθήνα και φέτος στο Δημάριο, είπε ότι είναι καλύτερα στο χωριό αλλά οι συμμαθητές του έχουν πρόβλημα με την ελληνική γλώσσα.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τζαμί όπου ξεναγήθηκε από τον ιμάμη και στη συνέχεια πήγε σε καφενείο όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους κατοίκους και να τους μιλήσει και ο ίδιος.
Ο δήμαρχος Μύκης έθεσε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 16.000 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με τον καπνό και την κτηνοτροφία. Είπε ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνουν έργα στην περιοχή για να μπορέσουν να μείνουν και οι κάτοικοι σε αυτήν. Πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών και να υπάρξει προοπτική μέσα από τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη ποιοτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.
Από το Δημάριο είπαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκδοση αδειών για την κατασκευή υποδομών και για την ανέγερση τζαμιών. Στα ζητήματα αυτά απάντησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σώκος. Ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ ο κ. Σώκος τόνισε πως σε ό,τι αφορά τις άδειες για την ανέγερση τζαμιών θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις και το πελατειακό κράτος που παρατηρούνται στο Δημάριο και τις άλλες περιοχές του ορεινού όγκου της Ξάνθης είναι σε πολλαπλάσιο βαθμό από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Γι αυτό το λόγο, είπε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και σημείωσε ότι η εν λόγω περιοχή έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί. Για τα θέματα της περιοχής μίλησε και ο τοπικός βουλευτής κ. Μάντατζη.
Διαβάστε επίσης: Στη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός