Συζήτηση για την αναποτελεσματικότητα στη χρήση του ΕΣΠΑ

Εντός των προσεχών είκοσι ημερών κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα τον θεσμό της κοινωνικής εργασίας από την υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργηθούν 80.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.

 

Το ανακοίνωσε, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την αναποτελεσματικότητα στη χρήση του ΕΣΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, γνωστοποιώντας ότι ήδη η υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει προετοιμάσει το νομοθέτημα το οποίο προβλέπει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

 

Είναι δύο εργαλεία, όπως είπε, που θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνική εργασία και η κοινωφελής εργασία που θα δώσει 70.000 με 80.000 θέσεις, όχι προσωρινές, αλλά θέσεις που μπορεί να είναι μόνιμες. «Είναι δύο τομείς, στους οποίους άλλες χώρες εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 5%, στο 6% και στο 7%. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας », είπε ο κ. Κουτρουμάνης. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν και θα εξειδικευθούν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την διατήρηση θέσεων εργασίας και θα ενεργοποιηθούν στοχευμένα τοπικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα πρότυπα του προγράμματος που λειτουργεί στην Καστοριά κι έχει δημιουργηθεί 530 θέσεις εργασίας.

 

Κριτική από τη ΝΔ

 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στην αβελτηρία της, όπως ειπώθηκε, να διοχετευθούν πόροι του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αναπτύσσοντας την επερώτηση ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αφού ανέφερε ότι συνολικά στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η Ελλάδα έπεσε από την 5η θέση στην ΕΕ που είχε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην 17η θέση τον Δεκέμβριο του 2010, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

 

Οι απορροφήσεις είναι 14%, με μέσο όρο απορροφήσεων στην Ελλάδα 18,5%, υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία προκήρυξη νέου προγράμματος από τις διαχειριστικές αρχές του υπουργείου τους τελευταίους 15 μήνες, παρά μόνο λίγες προκηρύξεις από ενδιάμεσους φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ.

 

Στην έλλειψη υποστηρικτικών προγραμμάτων της γυναικείας ανεργίας, η οποία βρίσκεται στο υψηλότατο ποσοστό του 17%, αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, σημειώνοντας ότι από τα 2,5 δισ. ευρώ των έργων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μόνο ένα πρόγραμμα 95 εκ. ευρώ αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία, είπε, οι γυναίκες είναι απροετοίμαστες.

 

«Δεν σας ζητάμε να ανακαλύψετε νέες πηγές χρηματοδότησης. Αξιοποιήστε το ΕΣΠΑ. Είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό σας εργαλείο. Αξιοποιήστε το. Είναι λεφτά που έπρεπε να τα είχατε χρησιμοποιήσει χθες. Έχετε χαρακτηριστικά καθυστερήσει. Έχετε χαρακτηριστικά ανεβάσει την ανασφάλεια και τη δική μας και των πολιτών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος.

 

Απάντηση Κουτρουμάνη

 

«Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να συγκρατήσουμε την αύξηση της ανεργίας», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέροντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010 ενεργοποιήθηκαν προγράμματα, μέσω του ΟΑΕΔ και με κοινοτική χρηματοδότηση, τα οποία βοήθησαν να συγκρατηθεί η αύξηση του ρυθμού ανεργίας. «Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι όταν έχουμε 650.000 ανέργους, ωστόσο χωρίς αυτά θα είχαμε 100.000 ανέργους παραπάνω. Ο στόχος επετεύχθη σε ένα βαθμό γιατί μέχρι τώρα δημιουργήθηκαν 55.000 θέσεις εργασίας κυρίως για νέους, 54.000 για εποχική απασχόληση και διατηρούνται 270.000 θέσεις με την επιδότηση επιχειρήσεων».

 

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, πάντως, ότι το νέο χρόνο δεν θα έχουν την ίδια δυναμική τα προγράμματα αυτά, αποδίδοντας τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη στην κρίση και στο γεγονός ότι δεν είναι διατεθειμένη μία επιχείρηση να προσλάβει, καθώς θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών της.

 

Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης

 

«Η πολιτική σας τσακίζει τα όνειρα των νέων. Δεν θα σταματήσουμε να αντιπαλεύουμε την αντεργατική πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ρώτησε: «Για ποια κοινωνική συνοχή μιλάτε όταν το μεγάλο κεφάλαιο εξακολουθεί να συντρίβει την εργατική τάξη;». Κατέθεσε δε στα πρακτικά 17 προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση ανεργίας μεταξύ αυτών για επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, απλοποίηση προϋποθέσεων για χορήγηση επιδόματος, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάρτα ελευθέρας σε ΜΜΜ, πάγωμα αποπληρωμής δανείων, επιδότηση ενοικίου στο 100% αξίας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης κατέθεσε τον προβληματισμό που, όπως είπε, θα μας ταλανίσει και στο μέλλον. Ανέφερε ότι το 2013 είναι το τελευταίο έτος του ΕΣΠΑ, μετά αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 και ήδη έχει ξεσπάσει διαπάλη στην Ε.Ε. για την κατανομή κονδυλίων. Συγκεκριμένα είπε πως ο βασικός παράγοντας για το που θα κατευθυνθούν κοινοτικά κονδύλια είναι το επίπεδο σύγκλισης που έχουν πετύχει οι ευρωπαϊκές περιφέρεις και αυτή μετριέται με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σήμερα το όριο είναι το 75% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Έτσι αν μία περιφέρεια είναι κάτω από το όριο αυτό βγαίνει εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, τόνισε για να καταλήξει πως “κινδυνεύουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις”.

 

«Η ανεργία είναι ο “καρκίνος” που πλήττει την κοινωνία», τόνισε ο Μ. Κριτσωτάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως αν η ανάπτυξη είναι τα 50 δισ. ευρώ από την πώληση των “φιλέτων” τότε η μοίρα αυτής της χώρας είναι η ανεργία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ