Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Υπήρξαν στιγμές που οι τρεις πυλώνες της Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- δεν βρέθηκαν σε πλήρη αρμονία. Η συμπληρωματικότητα και η ισορροπία τους υπήρξε η μεγάλη κατάκτηση της Ευρώπης. Αυτό θα δουλέψουμε και αυτό θα ενισχύσουμε. Και αυτή είναι η πρώτη μου δέσμευση, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη»
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι με την κρίση φάνηκαν «σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα στην Ε.Ε.». Η κρίση αρχίζει να ξεπερνιέται γιατί η Ευρώπη είδε τα σφάλματά της και άρχισε να τα διορθώνει. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές, υπογράμμισε, αναφερόμενος και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για εμβάθυνση της ευρωζώνης με κύριο βήμα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Θα προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, ώστε στις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης, αλλά με την αίσθηση και την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται», ανέφερε. «Ενωμένοι μπορούμε να εξάγουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Διχασμένοι εισάγουμε ανασφάλεια από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας (jobless recovery), υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών και απειλεί τη συνοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η κρίση αρχίζει να ξεπερνιέται επειδή η Ευρώπη άρχισε να ξεπερνά τις αδυναμίες της, είδες τα σφάλματά της και άρχισε να τα διορθώνει. Η κρίση μάς έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της».
Είμαι περήφανος που η πατρίδα μου με αφάνταστες θυσίες του λαού μας είναι και πάλι στα πόδια της επισημαίνει ο πρωθυπουργός λέγοντας όμως ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, να κάνουμε ακόμη πολλά. Πετύχαμε όμως να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρείας
– Τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης
– Eμβάθυνση της ΟΝΕ με ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
– Συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος
– Επαναπροσδιορισμός θαλάσσιων πολιτικώνΕνίσχυση με στρατηγικούς εταίρους της Ε.Ε.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών που συνεχίζονταν επί δεκαετίες, λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών του ενιαίου νομίσματος και λόγω σφαλμάτων που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος, όπως το σφάλμα με τον πολλαπλασιαστή που εκτιμούσε την ύφεση.
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών
Ακολούθως απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή: «Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.
Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί.
Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για τον μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και θα στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι όμως δύσκολες και σκληρές διαπργματεύσεις.
Για την Ανάπτυξη στην ΕΕ επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τρόικα δήλωσε: «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολιτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μία τέτοια αντιπολίτευση. Έχουν αντιμετωπιστεί πολλά λάθη και το πρόγραμμα αποδίδει».
Σχετικά με την Κύπρο και την Τουρκία, τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης για το τέλος της παράνομης κατοχής και διχοτόμησης. Δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για την διαπραγμάτευση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από αυτό, όμως, όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κρατική οντότητα, είναι θέμα της ΕΕ.
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε ουδέτερους τομείς. Αναμένουμε βελτιώσεις στον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, δεν θέλουμε τα εσωτερικά προβλήματα να εξάγονται.
Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 15. 01. 2014 – 10:10