Ο υπουργός Παιδείας θα προτείνει μοντέλο κοινωνικού Τουρισμού – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
Όλα τα ενδεχόμενα για την «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού θα εξετασθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα προτείνει μοντέλο με στοιχεία κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαθητές που επιθυμούν με τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν σε αυτό ενώ σε περίπτωση πραγματοποίησής του προγράμματος δεν προκρίνεται το σενάριο ολόκληρης της εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να εξετασθούν όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της αναβολής για την ερχόμενη χρονιά αν δεν επιτευχθεί το πρόγραμμα με στοιχεία κοινωνικού τουρισμού.
Επίσης, θα συζητηθεί το σενάριο να μην γίνουν μαθήματα για δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, με κύριο μέλημα του υπουργείου να μην εμποδιστεί ή περιορισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες μονοήμερες σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις έξι σε όλη τη σχολική χρονιά. Θυμίζουμε ότι υπάρχει πρόταση της Ενωσης Ελλήνων Ξενοδόχων, για «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού στη χώρα, στις αρχές Μαρτίου, καθώς η Καθαρή Δευτέρα θα γιορτασθεί στις 3 Μαρτίου.
Στην πρόταση των ξενοδόχων, καταγράφεται Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες.
Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη της Π.Ο.Ξ, (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.
Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, αποδεχόμαστε την πιλοτική εφαρμογή για την προσεχή σχολική χρονιά, με το βασικό επιχείρημα ότι ο χειμώνας που θα διανύσουμε θα είναι καθοριστικός για τη χώρα και την οικονομία της, σε όλα τα επίπεδα».
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ επισημαίνοντας ότι « με αφορμή δημοσιεύματα για τη «λευκή εβδομάδα» στην εκπαίδευση, προκειμένου να τονωθεί – κατά τους υποστηρικτές της – ο τουρισμός στην ελληνική περιφέρεια, εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα».