«Άλλοι δικαίως και άλλοι αδίκως, όλοι πληρώνουμε χρέη του παρελθόντος, αλλά έχουμε χρέος στο σήμερα και στο αύριο να αλλάξουμε την Ελλάδα για να μην ξανάρθουμε σε αυτή τη θέση», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η χώρα περνά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Στην ομιλία του, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, άσκησε κριτική σε όσους καταστροφολογούν και ζήτησε να μην εξαγγέλλουν τα μαύρα μαντάτα τα ΜΜΕ, να μην κάνουν το φόβο και την αμάθεια πολιτικό εργαλείο.
Αναφερόμενος σε όσους διαμαρτύρονται για τα σημερινά προβλήματα είπε ότι καλά κάνουν και διαμαρτύρονται θα ήταν και αυτός ένας από αυτούς που διαμαρτύρονται, αλλά δεν φθάνει μόνο η διαμαρτυρία για να βρεθεί λύση. «Ζητάμε τη συμμετοχή σας στην αλλαγή», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει ώστε να μην χρειάζεται δάνειες δυνάμεις, τρόικα και μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστών και είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικότερα για τα μέτρα που λαμβάνονται στον Έβρο είπε ότι ο θόρυβος που γίνεται για τον φράχτη είναι υπερβολικός, αφού θα έχει μήκος μόνο 12 χλμ. Συμφώνησε, ωστόσο, με όσους αντιδρούν, λέγοντας ότι από μόνος του ο φράχτης δεν αποτελεί λύση και υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χωρά, όπως η Ελλάδα, να έχει περίπου 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και να μην τις εξετάζει, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και να έχει καταδικαστεί από την ΕΕ γι αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι θα επαναπατριστούν όσοι μετανάστες δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να μείνουν στη χώρα μας.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επαναπροώθηση μεταναστών και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στην Ε.Ε. να υπάρχει φιλελευθεροποίηση στο θέμα των θεωρήσεων για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει και στην αύξηση του τουρισμού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας επισημαίνοντας ότι είναι ένα βήμα για την αποκέντρωση πόρων και εξουσιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Κάλεσε τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση και να πάρουν αποφάσεις για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Ειδικό θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η παρουσίαση του προγράμματος «Το καλάθι των προϊόντων της περιφέρειας», το όποιο παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Στην ομιλία του ο υπουργός είπε προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι οι προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι έκθεση ιδεών, αλλά ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει τις δικές του αποφάσεις και δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με όλες τις απόψεις.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε: «Εμείς εμπιστευόμαστε τις τοπικές δυνάμεις, αλλά πρέπει κι εσείς να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, γιατί έχετε τεράστιες δυνατότητες». Πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Και ζήτησε από τις τοπικές δυνάμεις να στηρίζουν το καλάθι προϊόντων, τα οποία είναι τα προϊόντα που παράγει η κάθε περιοχή, που είναι ουσιαστικά το καλάθι της μεσογειακής διατροφής.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε ότι αυτό που ζητάει η περιοχή είναι ανάπτυξη και θέλει πολιτική ανοιχτών οριζόντων.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, οι αναπληρωτές υπουργοί Νίκος Σηφουνάκης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής, οι υφυπουργοί Γιώργος Ντόλιος, Γιάννης Μαγκριώτης Γιάννης Κουτσούκος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιώργος Νικητιάδης.