Τα αδιέξοδα της πολιτικής που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθεί η κυβέρνηση αναδεικνύει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, βασικός στόχος του νέου πλαισίου παραμένει η λιτότητα με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ εντείνεται το έλλειμμα κοινωνικής νομιμοποίησης, καθώς η δημοσιονομική πολιτική κάθε κράτους θα ελέγχεται διαρκώς.
«Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων υποβαθμίζεται περαιτέρω, χωρίς να μεταφέρονται αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτει.
Δύο σημεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, τονίζει ο κ. Τσακαλώτος:
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ε.E., Αυτό, όπως τονίζει, σημαίνει ότι ακόμα κι αν τελειώσει το μνημόνιο, η πολιτική του θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για πολλά ακόμα χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η έκθεση αναφέρει ότι με την υφιστάμενη πολιτική, κράτη όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να μειώσουν το χρέος τους στα επίπεδα που απαιτούνται, αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες. «Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον “τυφλή” λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης”» αναφέρεται σχετικά στην έκθεση.
Όλα τα παραπάνω, υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει από το ξέσπασμα της κρίσης. «Η κρίση δεν είναι εθνικό, αλλά αντίθετα ευρωπαϊκό φαινόμενο που ενισχύθηκε από την κακή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης», σημειώνει.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το μόνο που υπόσχονται οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι λιτότητα και στασιμότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, καταλήγει.