Την εκτίμηση πως μπορούμε να διεκδικήσουμε χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας εκφράζει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιαργκόβας επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, απαιτώντας ωστόσο ταυτόχρονα μια χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας.
«Αυτό δεν είναι ανέφικτο, γιατί ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελευταία του έκθεση, εντόπισε τα προβλήματα αυτής της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας – κάποιοι τη χαρακτηρίζουν μάλιστα και τυφλή λιτότητα. Άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε μια χαλάρωση της πολιτικής αυτής με μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να επαναπαυθούμε, αλλά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες» σημειώνει ο κ. Λιαργκόβας.
Σε ερώτηση για την πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, ο κ. Λιαργκόβας τονίζει: «Το μνημόνιο, έτσι κι αλλιώς, τελειώνει τον Μάιο. Μπορούμε να δείξουμε κάποια αποτελέσματα, αλλά σίγουρα τα βαθειά ζητήματα δεν έχουν λυθεί ακόμη. Αλλά και αν βγούμε από το μνημόνιο, η νέα οικονομική διακυβέρνηση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια -οχι από την τρόικα, αλλά από ευρωπαϊκούς θεσμούς- ουσιαστικά ακολουθεί το μοντέλο της τρόικας και παρόμοια πολιτική».
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους εκτιμά: «Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί και αν υποθέσουμε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο θα είναι πάλι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε κάθε χρόνο εξοικονόμηση γύρω στα οκτώ με εννιά δισ. ευρώ για να εξυπηρετούμε το χρέος. Είναι αδύνατο, αν μιλάμε με ρεαλιστικούς όρους βέβαια».
Ο κ. Λιαργκόβας σημειώνει: «Θα χρειαστεί μια πολιτική λύση στο θέμα του χρέους, αλλά και ένα κοινό μέτωπο με άλλες χώρες, έτσι ώστε να προετοιμάζουμε το έδαφος και να μην τα διεκδικήσουμε όλα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ας φωνάζουμε εμείς και ας μην ακουγόμαστε τώρα. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα ακουστούμε».