Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το εσωκομματικό κλίμα, προκειμένου οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις να λάβουν και την έγκριση στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε συνεδρίαση, λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος επαφών με τους ελεγκτές της τρόικας.
Όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, «όταν η ουσιαστική αλλά και με επικοινωνιακό χαρακτήρα αντεπίθεση Σαμαρά τελειώσει, ακολουθεί η συμφωνία με τους δανειστές μας και φυσικά η έλευση της τρόικας. Συνεπώς η κυβέρνηση προσέχει για να έχει».
Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. δεν είναι καλό, παραδέχεται βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Η ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων για τα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους στη χώρα, από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου, που δέχθηκαν χθες τα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της τρόικας, ο αυστριακός Οτμαρ Κάρας και ο Γάλλος Λίεμ Χόανγκ Νγκοκ, είναι ενδεικτικές της κατάστασης.
Στη συνάντησή με τον κ. Κάρας ο Πρωθυπουργός επισήμανε στον αυστριακό ευρωβουλευτή ότι ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αντιταχθεί στο πρώτο μνημόνιο και είχε επισημάνει τα λάθη και τις παραλείψεις του όπως ο λάθος πολλαπλασιαστής.
Απώτερος στόχος του κ. Σαμαρά είναι από τη μία να πείσει τους δανειστές της χώρας να μετριάσουν τις πιέσεις που ασκούν στην κυβέρνηση και μέσω αυτής στον ελληνικό λαό και παράλληλα να καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες ότι παραμένει πιστός στο δρόμο της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Γι΄ αυτό και είναι σημαντική η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ.. Από αύριο το βάρος θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις -κυρίως από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ- και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014-15. Η πλευρά των δανειστών μας παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια της τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και μέχρι τον Μάρτιο πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε όλα.
Όπως παραδέχεται υπουργός της κυβέρνησης, το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο στις Βρυξέλλες κάποιοι, όχι όλοι, «αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Αυτές ακριβώς τις αμφιβολίες προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά.