Υπερψηφίστηκε, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Συμπεριλήφθηκαν και οι ανασφάλιστοι στο Δίκτυο.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επέφερε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών, με κυριότερη εκείνη της συμπερίληψης των ανασφάλιστων στους δικαιούχους πρόσβασης στο Δίκτυο.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας απαντώντας στον Π. Μελά (ΑΝΕΛ), οι ανασφάλιστοι θα εξακολουθούν να μην καλύπτονται για τις φαρμακευτικές τους δαπάνες από το ΠΕΔΥ.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
«Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2014 δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για ανασφάλιστους – ο προϋπολογισμός του θα είναι μειωμένος κατά 700 εκατ. ευρώ και θα μειώσετε και τις εργοδοτικές εισφορές ως κίνητρο για την ανάπτυξη. Αυτό δείχνει πως ο πρωταρχικός σας στόχος δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
«Τα όποια κενά θα καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία (στερούμενοι το δικαίωμα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ), θα έχουν την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με το Δίκτυο.
Αναγνωρίζουμε την εμπειρία και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να μην βάλουμε καθαρούς κανόνες απ’ την αρχή, είπε.
Διευκρίνισε δε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ μέσω ενός ειδικού καθεστώτος.
«Ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να συνάπτει νέες συμβάσεις – και κατά προτεραιότητα θα γίνει αυτό με αυτούς τους γιατρούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τους», ανέφερε ο κ. Μπέζας.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Η ρυθμιστική ευχέρεια που παρέχεται στον υπουργό Υγείας από το νομοσχέδιο, υπήρξε ένα από τα σημεία της έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, παρατήρησε πως ο υπουργός αποφασίζει για πάγια θέματα, όπως π.χ. για το πώς θα λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας.
Είκοσι εννέα υπουργικές αποφάσεις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, «ακόμα και για τον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, το αν θα εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας».
Πράγματι, το νομοσχέδιο αφήνει πολλά στον υπουργό. Αλλά τι πρόβλημα έχετε; Εσείς δεν λέτε πως θα είστε σύντομα κυβέρνηση;” απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Είναι πολλές οι λεπτομέρειες»
«Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που πρέπει να προβλεφθούν, αλλά υπάρχουν και θέματα που πρέπει κάθε τόσο να επικαιροποιούμε. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τα πάντα για την πορεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα επόμενα 30 χρόνια», συμπλήρωσε αργότερα ο κ. Μπέζας.
Καταργήσεις οργανικών θέσεων και επανασυστάσεις
Το μεγάλο κόλπο του υπουργείου, υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως όσοι προτιμούν την αποχώρηση από το ΠΕΔΥ, δεν αντικαθίστανται από νέους γιατρούς.
Μάλιστα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από το ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι στο άρθρο 25, προβλέπεται ρητά πως κάθε οργανική θέση που μένει κενή, καταργείται αυτοδικαίως.
«Ο υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα να επανασυστήνει οργανικές θέσεις» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα επανασυστήσουμε σε ακέραιο βαθμό τις θέσεις αυτές, αλλά εκεί που έχουμε τις ανάγκες μας – και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτόματα».
Στις βολές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο κος Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές – και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».
«Η έννοια της μεταρρύθμισης ακυρώνεται εν τοις πράγμασι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όταν οι δομές του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές» σχολίασε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).
«Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών – και επικουρικά από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ», διευκρίνισε ο κ. Μπέζας.
«Με τη λογική του ΕΟΠΥΥ ως αποκλειστικού αγοραστή παροχών υγείας, οδηγούμαστε σε μια λογική ότι ένας ασφαλιστικός φορέας με διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό, θα τα βγάζει πέρα με όσα μαζεύει. Μικρός προϋπολογισμός, ελάχιστες παροχές, επιβάρυνση του ασθενή» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
«Η απαλλαγή του ΕΟΠΥΥ από το βάρος της περίθαλψης, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα στις συμβάσεις», απάντησε ο κ. Μπέζας.