Προς κατάληξη του σίριαλ με το Κοινό Ανακοινωθέν, που θα ανοίξει στη συνέχεια τον δρόμο για έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι οδηγούμαστε στο Κυπριακό.
Οι πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας, τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς την Άγκυρα, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και ίσως υπάρξουν εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου. Το θέμα θα απασχολήσει και τις συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο το πρωϊ της Παρασκευής στην Αθήνα.
Από την πλευρά του ψευδοκράτους, αν και δεν είχε δοθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κατηγορηματική απάντηση, τονίστηκε ότι οι προσπάθειες για κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται συγκεκριμένα «ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο για κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν και των προσπαθειών που ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν. Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε εποικοδομητική στάση».
Καθίσταται πάντως ολοένα και πιο σαφές ότι ο αμερικανικός ρόλος υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένος στο τελευταίο διάστημα. Στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε συνάντηση στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να προχωρήσει παρά την κάθετη διαφωνία του ΔΗΚΟ του κ. Ν. Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Α. Κυπριανού. Διαφωνίες εξέφρασαν επίσης η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.
«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό Κοινό Ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Αναστασιάδης μετά το πέρας των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Επιφυλάχθηκε δε να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος» πρόσθεσε. «Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση Κοινού Ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη».
Σκληρή στάση από το ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια «κακή βάση» που θα οδηγήσει σε μια «κακή λύση» και ανέφερε ότι «υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη του Κοινού Ανακοινωθέντος».
Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΟ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το εν λόγω κείμενο η τουρκική πλευρά επιτυγχάνει τις περισσότερες από τις επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Το Κείμενο Συμφωνίας» είπε, «επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το έγγραφο Ντάουνερ».
Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ‘παρθενογένεση’, περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς σε σχέση με τη πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό».