Την ετοιμότητα της Ελλάδας ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ Μάλκι.
«Επιζητούμε μία λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο μίας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ», επανέλαβε.
Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να οδηγήσει, το συντομότερο δυνατό, σε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα.
«Πέραν από τις αντιπαλότητες του παρελθόντος, που μας έχουν κάνει όλους ωριμότερους και πιο συνετούς, πρέπει να οδηγηθούμε στην οδό της συνεργασίας, της κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή, θα πετύχουμε την ανάπτυξη, την πρόοδο των λαών μας, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Θα επιτύχουμε στο να γίνει αυτή η γωνιά του πλανήτη μία όαση ασφάλειας και ειρήνης και ένα καλό παράδειγμα για τη συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Και όλα αυτά μακριά από εξτρεμισμούς, φανατισμούς και θρησκευτικές ακρότητες», συμπλήρωσε.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα, για τη στάση της έναντι της Παλαιστίνης.
«Πάντα αισθανόμαστε στην Παλαιστίνη υπόχρεοι σε εσάς, για τη δουλειά και τη δέσμευσή σας για την ειρήνη στην περιοχή μας και την προσωπική σας συμμετοχή για να δούμε ότι μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να φτάσει σε ένα τέλος, όπου πρέπει να κυριαρχεί η δικαιοσύνη και το παλαιστινιακό κράτος να βρίσκεται εκεί ως ισότιμο κράτος του Ισραήλ και τμήμα μίας δι-κρατικής λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είχαμε μία εξαιρετική ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις τελευταίες προσπάθειες που πραγματικά καταβάλλονται από τον (Αμερικανό) υπουργό (Εξωτερικών Τζον) Κέρι, για να δούμε μία πιθανή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αυτό είναι δυνατό», κατέληξε.