Σε ριζική αναπροσαρμογή των σχεδιασμών και της τακτικής του εν όψει ευρωεκλογών οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής τους, μετά την απόφαση για εφαρμογή της μεθόδου του σταυρού προτίμησης, αντί της λίστας.
Με εκκρεμή την συζήτηση, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον τρόπο με τον οποίο θα οριζόταν, βάσει του αποτελέσματος εσωτερικού δημοψηφίσματος, η σειρά κατάταξης των υποψηφίων στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ματαίωση της διαδικασίας αυτής και αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί ο κατάλογος, ώστε να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών με τους όρους που επιβάλλουν οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ετσι, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, αν και εφόσον η απόφαση επικυρωθεί από την Βουλή, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλεγούν με κριτήρια δημοτικότητας των υποψηφίων ή/και με γνώμονα τις αποφάσεις της ηγεσίας, και πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο και στις εσωκομματικές ισορροπίες.
Το εσωκομματικό δημοψήφισμα θεωρείται ότι ήδη έχει ματαιωθεί, όπως και η συζήτηση για τους τρόπους και τους όρους διεξαγωγής του.
Η ηγετική ομάδα, αλλά και η Αριστερή Πλατφόρμα και οι συνεργαζόμενες πρώην συνιστώσες θα κληθούν εντός των προσεχών εβδομάδων να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα επιλέξουν ως υποψηφίους για τις ευρωεκλογές.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κρούσεις και βολιδοσκοπήσεις σε κορυφαία στελέχη και να υπάρξει νέα απόπειρα «επιστράτευσης» κορυφαίων, με όρους πάντως διαφορετικούς από εκείνους που διαμορφώθηκαν κατά την επίπονη διαδικασία επιλογής στις Περιφερειακές εκλογές, όπου ο κ. Τσίπρας εισέπραξε πολλές αρνήσεις.
Σύμφωνα με ενδείξεις και εν αναμονή των αποφάσεων, εκτιμάται ότι πρόσωπα όπως οι κκ. Δ. Παπαδημούλης και Γ. Σταθάκης θα βρεθούν και πάλι μεταξύ των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ευρωπαϊκού τους προφίλ, αλλά και της εμπειρίας τους από τις επαφές με τις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζει και η στρατηγική συνεργασιών που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι με τον σταυρό πριτίμησης δεν θα αρκεί μία επιλογή τακτικής, αλλά καθοριστικό ρόλο θα παίξει πλέον και η απόφαση των πολιτών, η οποία θα δείξει και πολλά για το τι αναμένει και προσδοκά το εκλογικό σώμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης, δίνεται περισσότερη έμφαση στην λογική της «απέλπιδας προσπάθειας», παρά εκδηλώνεται ανησυχία για την αλλαγή της διαδικασίας – γεγονός που ερμηνεύεται και ως ένδειξη ανακούφισης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή της από ακόμη μία (δυνάμει) επίπονη εσωκομματική διαδικασία. Κρίσιμη λεπτομέρεια παραμένει πάντως, ο τρόπος εξεύρεσης και επιλογής υποψηφίων.
Στην ανακοίνωσή του για την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τα εξής:
«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση” με πρόσωπα εκτός των “κομματικών μηχανισμών” την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».