Υποβρύχιες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στρώμα πάχους δέκα εκατοστών σχηματισμένο από τα κουφάρια νεκρών ζώων και πετρελαίου και ότι η αφαίρεση αυτών των ζώων από τη διατροφική αλυσίδα θα επηρεάσει εν καιρώ τα είδη που σχετίζονται με την αλιεία.
Η Σαμάνθα Τζόουι από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια αμφισβητεί την υπόθεση ότι η αποζημίωση της BP θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκλήθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι το τέλος του 2012 μετά τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τον Απρίλιο του 2010.
Μπορεί να περάσει μια δεκαετία μέχρι να γίνουν εμφανείς όλες οι συνέπειες της διαρροής στον Κόλπο δήλωσε η ίδια σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC. Δήλωσε ότι τα στρώματα νεκρών ζώων και πετρελαίου εγκαταστάθηκαν στον πυθμένα ανάμεσα στον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2010 μετά τη διαπίστωση ότι δεν είχε διασωθεί κανένα ίχνος θαλάσσιας ζωής από τα δείγματα που είχαν ληφθεί τον Μάιο.
Οι οργανισμοί που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας ενεργοποιούν τη δραστηριότητα μικροοργανισμών και οξυγονώνουν το ίζημα, δύο ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και σίγουρα θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τη είδη που ζουν πιο κοντά στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τρώμε.
Η Τζόουι επισημαίνει ότι μετά τη διαρροήτου πετρελαίου στο Exxon Valdez πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να διαπιστωθεί ότι είχε καταστραφεί η βιομηχανία της ρέγγας.
Για όλους αυτούς τους λόγους σημειώνει ότι διαφωνεί με την υπόθεση που διατύπωσε το Φεβρουάριο η διοίκηση της BP ότι με την αποζημίωση ύψους 20 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει, ο Κόλπος του Μεξικού θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Υπογραμμίζει ωστόσο ότι ο Κόλπος είναι ανθεκτικός και ότι όντως θα καταφέρει να συνέλθει απ’ αυτή την περιβαλλοντική “προσβολή”, αλλά όχι ολοκληρωτικά μέχρι το 2012. Το έτος 2012 είναι αυτό κατά τη διάρκεια του οποίου θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικά ορατές οι συνέπειες για την αλιεία και οι συνολικές επιπτώσεις.