Η Κοινοπραξία επιχειρήσεων και τεχνολογικών, επιστημονικών φορέων με επικεφαλής τον όμιλο Eunice ανακοίνωσε χθες επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή κόμβου παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης.
Το έργο Crete Aegean hydrogen valley βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού και θα πρέπει να ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για την πρώτη επένδυση της κατηγορίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, σε εμπορική κλίμακα (στόχος είναι η παραγωγή 500 τον. υδρογόνου το χρόνο).
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση του υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές (κίνηση λεωφορείου με υδρογόνο), τη ναυτιλία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, σκοπός είναι οι ποσότητες αυτές να αποτελέσουν έναυσμα για την αξιοποίηση του «πράσινου» υδρογόνου ώστε να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων και εξωτερικά εισαγόμενων ορυκτών πόρων στο νησί.
Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 μεγαβάτ που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice. Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες πρωτοβουλίες του ομίλου, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου. Ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστήριξε ότι το έργο της Αιγύπτου είναι υλοποιήσιμο και πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Σύμφωνα με τη Melissa Verykios, εκπρόσωπο του Clean hydrogen partnership στο οποίο συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις δύο κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην χώρα μας, η Ελλάδα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες, πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.
«Το πρωτοπόρο έργο CRAVE H2 έρχεται να ενισχύσει το ενεργειακό όραμα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εντάσσοντας δυναμικά την Κρήτη στο χάρτη των εναλλακτικών καυσίμων και αυτό του πράσινου υδρογόνου. Η ανάπτυξη της κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στη Κρήτη θα έχει πολλαπλές εφαρμογές στην τοπική και εθνική οικονομία, στις τοπικές μεταφορές, στην ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και σε πλειάδα βιομηχανικών εφαρμογών», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ομίλου EUNICE κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου.
«Η ανάπτυξη αντίστοιχων έργων από τον όμιλο EUNICE μας καθιστά πραγματικά υπερήφανους, καθώς αποτελούν μια σημαντική καινοτομία για την χώρα μας. Ο όμιλος EUNICE αποκτά μια δυναμική παρουσία στο χώρο του πράσινου υδρογόνου», πρόσθεσε.