Πριν από έναν χρόνο, επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι οι δύο μεγαλύτεροι παγετώνες της Δυτικής Ανταρκτικής χάνουν πάγο με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι αποκαθίστανται.
Τα αποτελέσματα νέας μελέτης της NASA επαληθεύουν αυτούς τους φόβους, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η τήξη είναι ανεξέλεγκτη και αναμένεται να επηρεάσει και τους όμορους παγετώνες.
«Η κατάρρευση αυτού του τομέα της δυτικής Ανταρκτικής φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο παγετωνολόγος Ερίκ Ρινιό από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Jet Propulsion Lab της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Το κεντρικό εύρημα δεν προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ήδη από τη δεκαετία του 1960 ότι το παγοκάλυμμα της δυτικής Ανταρκτικής είναι «ασταθές» και συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Η NASA εκτιμά ότι οι παγετώνες της Θάλασσας Αμούνδσεν περιέχουν τόσο νερό που η τήξη τους θα ανέβαζε τη στάθμη των υδάτων παγκοσμίως κατά 1,2 μέτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η στάθμη έχει ήδη ανεβεί κατά 19 εκατοστά σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο 26-98 εκατοστών έως το τέλος του αιώνα που διανύουμε.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν παρατηρήσεις από τα τελευταία 40 χρόνια των έξι μεγάλων ρευμάτων που καταλήγουν στον κόλπο Αμούνδσεν. Όπως σημειώνουν, τα θερμά νερά του ωκεανού «τρώνε» τους παγετώνες και η ολοκληρωτική διάβρωσή τους αποτελεί πλέον δρόμο «χωρίς επιστροφή». «Αυτός ο τομέας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανόδου της στάθμης της θάλασσας μέσα στις επόμενες δεκαετίες και αιώνες», τονίζει ο Ρινιό. «Μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι θα μπορούσαν να περάσουν αρκετοί αιώνες έως ότου όλος ο πάγος να καταλήξει στη θάλασσα».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες από τη Γερμανία προειδοποίησαν για ανεξέλεγκτη τήξη και στην ανατολική Ανταρκτική και συγκεκριμένα σε μια υποπαγετωνική λεκάνη που, αν έλιωνε, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε ακόμη και κατά 4 μέτρα. Αναγνώρισαν πάντως ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν πότε θα αρχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ τόνισαν ότι ενδέχεται να περάσουν ακόμη και χιλιάδες χρόνια μέχρι όλο το περιεχόμενο της λεκάνης να καταλήξει στη θάλασσα.