Η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο,δήλωσεο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας συγκεκριμένα τη «σπειροειδή ζημιά» του Ιράκ από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Volker Turk επεσήμανε πρόσφατα παραδείγματα της «περιβαλλοντικής φρίκης που είναι η παγκόσμια πλανητική μας κρίση», συμπεριλαμβανομένης της Βασόρας του Ιράκ, όπου «η ξηρασία, η έντονη ζέστη, η ακραία ρύπανση και τα γρήγορα εξαντλούμενα αποθέματα γλυκού νερού δημιουργούν άγονα τοπία από χαλάσματα και σκόνη».
«Αυτή η σπειροειδής ζημιά είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το Ιράκ και πολλές άλλες χώρες», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Η κλιματική αλλαγή ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους στον λιμό. Καταστρέφει ελπίδες, ευκαιρίες, σπίτια και ζωές. Τους τελευταίους μήνες, οι επείγουσες προειδοποιήσεις έχουν γίνει θανατηφόρες πραγματικότητες ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο», είπε. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες προειδοποιήσεις. Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση τώρα» Και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: τι μας εμποδίζει;» είπε μετά την αποτυχία των G20 το Σαββατοκύριακο να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Τουρκ τάχθηκε υπέρ μιας «ταχείας» εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα και χαιρέτισε τις προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την ένταξη της «οικοκτονίας» στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όμως καθώς οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε «την αδιαφορία» απέναντι στην τραγωδία των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές οδούς.
«Έχω σοκαριστεί από την αδιαφορία που παρουσιάζεται απέναντι σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους που έχουν κηρυχθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος», είπε τονίζοντας ότι πολλοί περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους αλλού στον κόσμο.
Στιγμάτισε έτσι τις καταστάσεις «κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, όπου οι απελάσεις και οι επιταχυνόμενες διαδικασίες επιστροφών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα», καθώς και «στα σύνορα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι υπηρεσίες μου ζητούν επειγόντως διασαφηνίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για δολοφονίες και κακομεταχειρίσεις».
Σημειώνεται ότι η οργάνωση Climate Action Network ανακοίνωσε σήμερα ότι εκατομμύρια διαδηλωτές για το κλίμα από όλο τον κόσμο θα απαιτήσουν την έξοδο από τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό. Η προγραμματισμένες διαδηλώσεις πρόκειται να συμπέσουν με μια βασική σύνοδο κορυφής για το κλίμα στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, που θα φιλοξενηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.