Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν, χθες, περιοχές στη Σερβία και τη Βοσνία που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 120 χρόνια.
«Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στη Σερβία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επισκέφτηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές.
Οι δύο χώρες ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ο στρατός έχει παρέμβει για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα και να σωθούν χιλιάδες ζωές.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Σερβία και περίπου 3.500 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο δυτικό και στο νότιο- δυτικό τμήμα της χώρας , ενώ άλλοι 200 εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνες περιοχές αναμένοντας βοήθεια.
Τα σχολεία στην πρωτεύουσα Βελιγράδι και σε άλλες 18 πόλεις σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.
Περίπου 100.000 νοικοκυριά στη Σερβία και 50.000 στη Βοσνία είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Οι εργασίες σε δύο ορυχεία στη Σερβία έχουν διακοπεί λόγω των πλημμυρών ενώ η σιδηροδρομική σύνδεση προς το Μαυροβούνιο στα νοτιοδυτικά και την πόλη Νις στα νότια έχει επίσης διακοπεί.
Στη γειτονική Βοσνία, πολλές πόλεις έχουν πλημμυρίσει από τα νερά του ποταμού Μπόσνα, στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.
Ο στρατός έστειλε ελικόπτερα για να απομακρυνθούν δεκάδες άτομα που κινδύνευαν, ανέφερε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πολλές πόλεις όπως η πρωτεύουσα της Βοσνίας Σεράγεβο και η πόλη Τούζλα στα βορειοανατολικά, έχουν πληγεί επίσης από τις πλημμύρες.