Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου μετά τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στη δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σιγρίου.
Πρόκειται για ένα ζώο του οποίου ελήφθησαν χθες δείγματα ιστών τα οποία εστάλησαν σε κέντρο αναφοράς στην Αθήνα από όπου σήμερα ήρθε και η θετική επιβεβαίωση.
Το ζώο θανατώθηκε, ενώ τα υπόλοιπα ζώα θα εξεταστούν αύριο από κλιμάκιο κτηνιάτρων. Πρόκειται για μια μονάδα με 450 ζώα.
Το γεγονός δε ότι, δύο πρωτογενείς εστίες ευλογιάς προβάτων και αιγών εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε σε εγρήγορση τη διεύθυνση κτηνιατρικής Λέσβου που εφιστά την προσοχή για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία.
Η Ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται:
-
Άμεσα, μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής
-
Έμμεσα, μέσω εργαλείων, οχημάτων, ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή)
-
Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
Συμπτώματα:
Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου, είναι 21 ημέρες.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι,
-
Υψηλός Πυρετός (41-42 οC)
-
Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια,
- Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται ερυθρότητα.
- Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών.
- Στη συνέχεια οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες και οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται.
- Η νοσηρότητα είναι 70% περίπου και η θνησιμότητα 80-100%.
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, αλλά και ο υπεύθυνος Κτηνίατρος Εκτροφής.