Σε συμφωνία- ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αντιδράσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της ιβηρικής χερσονήσου.
«Καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία των πολιτών, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα ( που θα γίνουν το 2015 στο Παρίσι) για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα» έγραψε στο Twitter ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσης σε δύο ακόμη ενεργειακούς στόχους έως το 2030.
Αφενός στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 27% επί του συνόλου που σημαίνει ότι η ενέργεια που θα χρησιμοποιείται στην ΕΕ από την αναφερθείσα ημερομηνία- στόχο θα είναι από ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου συμφώνησαν στη βελτίωση του μέτρου της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά 27% που επίσης σημαίνει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 27% ποσοστό που πάντως είναι χαμηλότερο από ότι αρχικά αναμενόταν.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις για να βελτιωθεί η ροή των προμηθειών ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγο πριν τη σύνοδο Κορυφής, αρκετές χώρες, από την Πολωνία μέχρι την Πορτογαλία απειλούσαν τη συμφωνία με βέτο Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως, δεν δηλώνουν ικανοποιημένες με τη συμφωνία, τονίζοντας ότι ο πήχης έχει πέσει πολύ χαμηλά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40%, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ χρειάζεται να πράξει όσα της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Στείλαμε ένα ισχυρό μνήμα σε άλλες μεγάλες οικονομίες και άλλες χώρες. Κάναμε τη δική μας δουλειά και τώρα καλούμε τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης» δήλωσε η Connie Hedegaard, Επίτροπος αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος.
Η Greenpeace ωστόσο, ζητούσε να τεθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών στο 55%. «Είναι μία συμφωνία που βάζει τα συμφέροντα της βρώμικης βιομηχανίας μπροστά από τα συμφέροντα των πολιτών και του πλανήτη» δηλώνει η Brook Riley της οργάνωσης Friends of the Earth.
Η ΕΕ ωστόσο, απαντά ότι ο στόχος του 40% θα αναθεωρηθεί μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο, όπου θα τεθεί επί τάπητος διεθνής συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. «Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβήθηκαν ότι η ΕΕ θα δεσμευθεί με ένα δύσκολο στόχο, ενώ ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να μην ακολουθήσουν» σχολιάζουν οι Financial Times.
Ο ίδιος ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε πως η αναθεώρηση του στόχου πιθανότατα θα είναι ανοδική. «Η ρήτρα αναθεώρησης του στόχου δεν μπήκε για να αναθεωρηθούν πτωτικά όσα συμφωνήσαμε. Μπορώ να πω ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα πάμε χαμηλότερα από ότι συμφωνήσαμε».
Για να κατευναστούν οι αντιδράσεις αρκετών χωρών όπως η Τσεχία και η Πολωνία – οι οποίες διαμαρτύρονταν ότι με τη συμφωνία αυτή δίνεται ώθηση στις τιμές ενέργειας και πλήττεται η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα – η ΕΕ κατέληξε σε σειρά μηχανισμών αποζημίωσης κυρίως σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών.