Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας του Αμαζονίου της Βραζιλίας κατασκευάζει ένα γιγάντιο πύργο παρακολούθησης στην καρδιά του Αμαζονίου, για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιδράσεών της στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.
Η ιδέα του έργου ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και η τοποθεσία επελέγη ώστε να βρίσκεται μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αμαζόνας.
Ο πύργος αυτή τη στιγμή έχει ήδη ύψος 270 μέτρα και θα εξοπλιστεί με παρατηρητήριο και όργανα τελευταίας τεχνολογίας για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ του τροπικού δάσους και της ατμόσφαιρας. Η κατασκευή του θα συνεχιστεί μετά την εποχή των βροχών ώστε να φτάσει σε ύψος 325 μέτρων έως τα εγκαίνιά του τον Ιούνιο του 2015.
Τα όργανα στον πύργο θα συλλέγουν στοιχεία για τη θερμότητα, το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα, τις τάσεις των ανέμων, το σχηματισμό νεφελωμάτων, την απορρόφηση άνθρακα, τη σύσταση του αέρα και διάφορες άλλες καιρικές συνθήκες εν μέσω των περίπου 390 δισεκατομμυρίων δέντρων του τροπικού δάσους.
«Ο πύργος θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε αμέτρητες ερωτήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Πάολο Αρτάξο, συντονιστής του έργου από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Θα αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου του Αμαζονίου και άλλων υγρών τροπικών περιοχών στα κλιματικά μοντέλα», πρόσθεσε.
Παρατηρητικοί σταθμοί που πραγματοποιούν κλιματολογικές μετρήσεις από μεγάλο ύψος βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με αξιοσημείωτο αυτόν του Ντουμπάι που βρίσκεται σε ύψος 800 μέτρων, στην κορυφή ουρανοξύστη.