Για την μη προστασία της caretta – caretta
Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κάθισε, για ακόμη μία φορά, την Τετάρτη, η Ελλάδα, κατηγορούμενη για την απουσία μέτρων προστασίας των περιοχών ωοτοκίας της caretta- caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Παρότι η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή από μήνες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κατάφερε να προωθήσει έγκαιρα τη μετατροπή της περιοχής σε εθνικό πάρκο. Οι δε τοπικοί πολιτευτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο προστασίας της περιοχής τους ως… κατάρα, η οποία θα ενταφιάσει την «ανάπτυξη».
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2011, όταν μια τοπική εταιρία προχώρησε σε παράνομη διάνοιξη δρόμων μέσα σε αμμοθίνες, προκειμένου να ανεγείρει συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών σε παραθαλάσσια έκταση. Η υπόθεση έφθασε γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που το 2012 έστειλε στη χώρα αιτιολογημένη γνώμη (το πρώτο βήμα της διαδικασίας που οδηγεί στην παραπομπή). Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα προστασίας της περιοχής και προχώρησε σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών στην περιοχή, ενόψει της έκδοσης προεδρικού διατάγματος.
Τελικά το σχέδιο διατάγματος που κατατέθηκε το 2014 στο ΣτΕ ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Πρότεινε το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «περιφερειακό πάρκο», με πολύ χαλαρούς περιορισμούς. Το 2015 το ΣτΕ εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, ζητώντας να τροποποιηθεί και να κατατεθεί άμεσα το σχέδιο διατάγματος. Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα τη διαδικασία και έτσι η υπόθεση κατέληξε χθες στο Ευρωδικαστήριο.
Το δεδομένο βέβαια είναι ότι η Ελλάδα θα καταδικαστεί. Το γεγονός αυτό (όπως και η ανάγκη προστασίας ενός απειλούμενου είδους) δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό από τους τοπικούς πολιτευτές και βουλευτές, που υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «εθνικό πάρκο» θα είναι καταστροφικός για την περιοχή.
«Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Μήπως λοιπόν η περίπτωση του Κυπαρισσιακού θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξει ότι τα λόγια γίνονται πράξη;», λέει η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. «Πρέπει να εκδοθεί ένα ολοκληρωμένο διάταγμα για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως εθνικό πάρκο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα έπρεπε να είχε βγει νωρίτερα, αλλά τουλάχιστον ας βγει πριν τις 28 Ιουνίου, οπότε λήγει και η τρέχουσα αναστολή οικοδομικών εργασιών».
«Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής σημασίας καθώς περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο. Η ελληνική πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της περιοχής καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εντατικής ανοικοδόμησης σε φιλέτα που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου», εκτιμά ο Βασίλης Σταμογιάννης, διευθυντής της οργάνωσης MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών).
«Δυστυχώς εννέα μήνες μετά την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμα εκδοθεί από το ΥΠΕΝ αναθεωρημένο Π.Δ. για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Παράλληλα, πολιτικά πρόσωπα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, συνεχίζουν να αγνοούν της προειδοποιήσεις της ΕΕ, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη γνωμοδότηση του ΣτΕ καθώς και το εθνικό συμφέρον που πηγάζει από τον φυσικό μας πλούτο, κάνοντας δηλώσεις για δήθεν ανάπτυξη της περιοχής μέσω εντατικής ανοικοδόμησης που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υποβάθμιση».