Η Γερμανία έχασε την πρωτοκαθεδρία ως η χώρα με τις περισσότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον κόσμο από την Κίνα. Η ασιατική χώρα φέρεται ότι έχει φτάσει τα 43 γιγαβάτ εγκαταστάσεων, σε σύγκριση με α σχεδόν 40 γιγαβάτ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το Reuters και κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 15 γιγαβάτ στην Κίνα το περασμένο έτος εκτόξευσε τη δυναμικότητα της χώρας στα 43 γιγαβάτ. Τα πλήρη στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για τη Γερμανία, ωστόσο η ρυθμιστική υπηρεσία της χώρας για την ηλεκτρική ενέργεια ανέφερε εγκαταστάσεις 39,6 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, με τις νέες εγκαταστάσεις να έχουν πέσει γύρω στο 0,1 γιγαβάτ ανά μήνα.
Με τους σημερινούς ρυθμούς νέων προσθηκών, η Κίνα κατασκευάζει δέκα φορές περισσότερα φωτοβολταϊκά από τη Γερμανία σε ετήσια βάση, η οποία δε θα μπορούσε να παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα από πλευράς συνολικών εγκαταστάσεων ούτως ή άλλως, λόγω του συγκριτικά μικρού μεγέθους της.
Ωστόσο η κατανάλωση ενέργειας της Γερμανίας παραμένει η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με περίπου 600 τεραβατώρες, με τη Γαλλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 500 τεραβατώρες.
Η Κίνα έχει θέσει στόχο τα 150 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών έως το 2020, ενώ η Γερμανία έχει περιορίσει επίσημα την πολιτική υποστήριξης για φωτοβολταϊκά στα 52 γιγαβάτ. Τα περισσότερα σενάρια προβλέπουν μεταξύ 80 και 140 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη Γερμανία για το 2050.
Με τη γερμανική εγχώρια αγορά να αναλογεί μόλις στο 3% της παγκόσμιας ζήτησης το 2015, η γερμανική ηλιακή βιομηχανία αναζητά τρόπους για να επωφεληθεί από την παγκόσμια ζήτηση.
Ενδεικτικά, οι γερμανικές τεχνικές εταιρείες εξακολουθούν να καλύπτουν περισσότερο από το 50% της διεθνούς αγοράς για τον εξοπλισμό παραγωγής φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015,