Την «ημέρα της γης» γιορτάζουμε, όπως και κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Η «ημέρα της γης» έχει τις ρίζες τις στα κινήματα της δεκαετίας του 70, όταν για οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι και η χωρίς όρια εκμετάλλευσή τους οδηγεί ανεπιστρεπτί στην καταστροφή του και φυσικά στην επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες αργότερα θεωρήθηκαν ο πρόδρομος του οικολογικού κινήματος. Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε να γιορτάζεται 22 Απριλίου με εκδηλώσεις και κινήσεις από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Πρωτοπόρος στο κίνημα υπήρξε ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής, μετά τις κινητοποιήσεις 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Το 2010 στο επίκεντρο της Ημέρας της Γης βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή πολιτική.