Οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση και το ανάγλυφο του εδάφους δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής
Συνεχή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Βόρεια Εύβοια, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, το οποίο μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου και έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης «ρίχτηκαν» και τα εναέρια μέσα (τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο) συνδράμοντας τις προσπάθειες των επίγειων μέσων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη βοήθεια ερπυστριοφόρων μηχανημάτων, διάνοιξαν αντιπυρικές ζώνες, με στόχο τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και το ανάγλυφο ήταν οι αιτίες που η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Οι περιοχές, στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα, είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα.
Στη Λίμνη έχει δέσει και το Καπετάν Αριστείδης για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρξει ανάγκη εκκένωσης της κωμόπολης.
Ήδη πάντως, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Επίσης, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, κάηκε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία, καθώς και αποθήκες.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή. Παράλληλα, προανήγγελε μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές.
«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου.