«Η φθηνότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε» και «να φορολογήσουμε περισσότερο αυτό που καίμε και λιγότερο αυτό που κερδίζουμε» είναι δύο από τα μηνύματα που έστειλε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, σήμερα, στους εκπροσώπους του Τύπου, η Ευρωπαία επίτροπος για τις Δράσεις για το Κλίμα Κόνι Χέδεγκορ, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Γνωρίζω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ελλάδα. Είναι δύσκολοι για όλη την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολοι», είπε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «στην Επιτροπή είμαστε πεπεισμένοι ότι το κοινό οικονομικό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ θα υλοποιηθεί πλήρως και ότι θα υλοποιηθεί έγκαιρα». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος και με άλλες πολύ σοβαρές προκλήσεις: τις κλιματικές επιπτώσεις στις τιμές τροφίμων που στους τελευταίους δώδεκα μήνες αυξήθηκαν κατά 40%, στις τιμές ενέργειας, στη σταθερότητα τη στιγμή που άνθρωποι αρχίζουν να μεταναστεύουν για κλιματικούς λόγους από τις χώρες τους. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα τις επιπτώσεις θα μας πλήξουν και οικονομικά, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την οικονομική κρίση», προειδοποίησε.
Στη συνάντηση που είχε το πρωί με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη συζήτησε, όπως τόνισε η Κόνι Χέδεγκορ, τρόπους χρησιμοποίησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κράτη-μέλη της Ένωσης. «Στην Ευρώπη συζητάμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την πυρηνική ενέργεια, αλλά η φθηνότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε. Αν καταφέρουμε να γίνουμε ενεργειακά πιο αποδοτικοί, πιο αποδοτικοί ως προς τους πόρους, θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και θα ωφελήσουμε την οικονομία μας. Αυτό ισχύει για τις χώρες, για τις ενεργειακά αποδοτικές βιομηχανίες, για τα νοικοκυριά», είπε η Ευρωπαία επίτροπος.
Οι Τ. Μπιρμπίλη και Κ. Χέδεγκορ συζήτησαν επίσης τα ζητήματα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στην υποδομή που εν γένει μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα θέσεις εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τρόπους δημιουργίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό διαρθρωτικού ταμείου το οποίο θα εστιάζει στην ενεργειακή αποδοτικότητα κατά τρόπον ώστε με ευρωπαϊκά κεφάλαια να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες των κρατών-μελών στην προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος, είπε η Κόνι Χέδεγκορ. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφέροντες τρόποι για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παραδείγματος χάρη» είπε και αναφέρθηκε στην ύπαρξη εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών που αναβαθμίζουν την ενεργειακή αποδοτικότητα κατοικίας δώδεκα οικογενειών έναντι του 50% του κόστους της θέρμανσης που εξοικονομείται, για επτά με οκτώ χρόνια. «Υπάρχουν πολλές καινούργιες, έξυπνες πρωτοβουλίες. Εξετάζουμε στην Επιτροπή πως θα μπορέσουμε αυτό να το μεταφέρουμε σε μεγάλη κλίμακα», πρόσθεσε. Στο Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, που παρουσιάστηκε το Μάρτιο, η Επιτροπή πρότεινε αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του 3% των δημόσιων κτιρίων κάθε χρόνο. Ο στόχος αυτός δεν είναι δεσμευτικός, οι Αρχηγοί Κρατών είπαν ότι επιθυμούν να τον υλοποιήσουν οικειοθελώς «και τους δώσαμε δύο χρόνια για να το κάνουν οικειοθελώς, αλλιώς το 2013 θα προτείνουμε δεσμευτικούς στόχους», υπογράμμισε η Επίτροπος.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής φόρου άνθρακα στα καύσιμα, η Κόνι Χέδεγκορ θύμισε ότι υπέβαλε πρόσφατα στην Επιτροπή πρόταση αλλαγής της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας. Προτάθηκε επιβολή φόρου στα καύσιμα ύψους 20 ευρώ ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή προτείνει και δεν επιβάλλει. «Εναπόκειται στα κράτη-μέλη και γνωρίζουμε πόσο αντιφατικές μπορεί να είναι οι συζητήσεις στην Ένωση για θέματα φορολογίας. Έχει, ωστόσο, νόημα να λέμε ότι πρέπει να έχουμε έναν ελάχιστο φόρο άνθρακα στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Επιπλέον, στην Ετήσια Αναπτυξιακή Επισκόπηση, που απεστάλη, τον Ιανουάριο, σε όλα τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή σαφώς είπε ότι είναι επιβλαβές για την ευρωπαϊκή οικονομία αν συνεχίσουμε να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων από τη φορολόγηση της εργασίας, είπε η Κόνι Χέδεγκορ. Εκτιμά, αντιθέτως, ότι θα ωφελούσε την ανταγωνιστικότητά μας αν φορολογούσαμε περισσότερο την κατανάλωση, τους πόρους και την ενέργεια. «Με λίγα λόγια, να φορολογήσουμε περισσότερο αυτό που καίμε και λιγότερο αυτό που κερδίζουμε», κατέληξε.
Θεωρεί ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας. «Η μεγάλη πρόκληση για μας, τα επόμενα χρόνια, είναι πώς να περιορίσουμε το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που παράγουμε. Παράγουμε βουνά απορριμμάτων. Συχνά, χωρίς λόγο», τόνισε.
Για την πορεία της Ελλάδας προς την επίτευξη του στόχου παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό 18% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, η Κόνι Χέδεγκορ είπε ότι βρισκόμαστε στο 10% με 11%, «ίσως λίγο λιγότερο και από εδώ και στο εξής χρειάζεστε επιπλέον 1% ανανεώσιμη ενέργεια κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2020. Είναι εφικτό».
«Είναι πολύ σημαντικό για τα κράτη-μέλη, αντί να δαπανούν χρήματα σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, να αναπτύξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχω διαπιστώσει ότι οι ανανεώσιμες δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε η Επίτροπος για τις Δράσεις για το Κλίμα.