Σημαντική ζημιά στα δύο τρίτα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας δείχνει μελέτη από αέρος, ζημιά που αποδίδεται στην «άνευ προηγουμένου» λεύκανση των κοραλλιών σε δύο διαδοχικές χρονιές.
Η λεύκανση των κοραλλιών- ή απώλεια της άλγης- επηρεάζει περίπου
Η πιο πρόσφατη ζημιά επικεντρώνεται στο κέντρο ενώ πέρσι η μεγαλύτερη βλάβη είχε πλήξει κυρίως το βόρειο τμήμα του.
Οι ειδικοί φοβούνται πως η εγγύτητα των δύο γεγονότων δεν αφήνει πολλές πιθανότητες «ανάρρωσης» στα κοράλλια.
Ο καθηγητής Terry Hughes από το πανεπιστήμιο James Cook University τονίζει πως οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής για να αποφύγουν περαιτέρω λεύκανση των κοραλλιών.
«Από το 1998 είχαμε τέσσερα τέτοια ‘γεγονότα’ με ποικίλα διαστήματα ανάμεσά τους. Το φετινό ωστόσο είναι το μικρότερο διάστημα που μεσολάβησε» δήλωσε στο BBC. «Όσο νωρίτερα αναλάβουμε δράση στο θέμα της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τόσο καλύτερα».
Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ James Kerry, μόνο το νότιο τμήμα του υφάλου δείχνει να έχει γλιτώσει. Κατά τα άλλα η ζημιά είναι «άνευ προηγουμένου».
«Οι ύφαλοι που επλήγησαν δύο διαδοχικές χρονιές, πέρσι και φέτος, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να ανακάμψουν» εξηγεί.
Η τελευταία βλάβη μάλιστα προκλήθηκε χωρίς εμπλοκή του Ελ Νίνιο, του φαινομένου που στο παρελθόν είχε συσχετιστεί με τη λεύκανση των κοραλλιών.