Οι 196 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα συναντώνται από σήμερα Δευτέρα στη Βόννη για να διαπραγματευτούν την εφαρμογή της, την ώρα που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απειλούν ότι θα αποσυρθούν από αυτή.
«Πρέπει να αρχίσουμε να διευκρινίζουμε πρακτικά τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού» ενόψει της 23ης διάσκεψης των μελών (COP23) που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη στα τέλη του 2017, εξηγεί ο Ντέιβιντ Λεβάι, ερευνητής στο ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (Iddri).
Επίσης θα είναι μια ευκαιρία να φανεί «αν εξακολουθεί να υπάρχει δυναμική για να βρεθούν συμβιβασμοί», προσθέτει.
Στα τέλη του 2015 στο Παρίσι 195 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπει κυρίως μια ριζοσπαστική ενεργειακή μετάβαση από την ορυκτή ενέργεια. Έκτοτε και η Παλαιστίνη υπέγραψε τη Συμφωνία.
Στο Μαρακές στη διάρκεια της διάσκεψης COP22 τον Νοέμβριο, οι διαπραγματευτές ανησύχησαν για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όμως υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες.
Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη Συμφωνία, ενώ έχει ήδη αρχίσει να καταργεί τη νομοθεσία του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ανακοινώσει τις προθέσεις του στα τέλη Μαΐου. Στην επόμενη διάσκεψη της Ομάδας των 20 (G20) στις αρχές Ιουλίου στη Γερμανία ίσως η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίσει τη θέση της, εκτιμά η Λορένς Τιμπιανά, πρώην διαπραγματεύτρια της Γαλλίας και γενική διευθύντρια του European Climate Foundation.
Οι χώρες μέλη της G20 ευθύνονται για τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου