Η Θεσσαλονίκη είναι το στρατηγείο της Ευρώπης –αυτές τις ημέρες- για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Καταξιωμένοι καθηγητές από όλη την Ευρώπη, αναλυτές αλλά και φοιτητές τμημάτων Βιολογίας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να ανταλλάξουν απόψεις, να καταθέσουν εμπειρίες και διδαχθούν ο ένας από τον άλλο, όλοι με έναν απώτερο στόχο: την καλύτερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ποιότητα των ρεόντων υδάτων».
Οι φοιτητές, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για αρκετούς μήνες, παρακολουθούν διαλέξεις από Έλληνες και επισκέπτες ξένους καθηγητές, πραγματοποιούν εργασίες σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά θέματα και συμμετέχουν σε επιτόπιες έρευνες.
Η Ευρωπαϊκή τάξη
Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών, στο οποίο συμμετέχουν, ονομάζεται «Ευρωπαϊκή τάξη» και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές το επιθυμούν να βρεθούν μαζί και να ολοκληρώσουν τις σπουδές ενός εξαμήνου σε ένα από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- μέλη του δικτύου «Περιβαλλοντικές επιστήμες και εκπαίδευση».
Ο εμπνευστής
Εμπνευστής του δικτύου αυτού είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Καντέρμπερι, Ζορζ Ντισάρ. «Ήταν πρόκληση να οργανώσεις ένα πρόγραμμα για προπτυχιακούς φοιτητές, γιατί πρέπει να λάβεις υπόψη κατά τη διδασκαλία τους τη διαφορετικότητα στη γλώσσα, την κουλτούρα και τις αντιλήψεις. Ωστόσο, το πετύχαμε και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος περίπου δύο χιλιάδες φοιτητές και 300 καθηγητές», εξηγεί σε δηλώσεις του κ. Ντισάρ.
Άλλη κουλτούρα
Η διαφορετική κουλτούρα των φοιτητών σε ζητήματα περιβάλλοντος αποτέλεσε μέγιστη πρόκληση και για την καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Λαζαρίδου, ειδικά όταν κλήθηκε να τους ξεναγήσει σε μια χώρα που «πάσχει από ασυνειδησία και ανομία», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Χθες τους πήγα στη λιμνοθάλασσα της Επανομής, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura και ήταν γεμάτη από σκουπίδια. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω, λοιπόν, τι συμβαίνει στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Λαζαρίδου. Η ίδια δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ευγένεια, με την οποία καθηγητές και φοιτητές αντιμετώπισαν την ελληνική πραγματικότητα.
Δεν είναι το ίδιο επίπεδο
Η ευγένεια αυτή είναι ευδιάκριτη και στον τρόπο με τον οποίο μιλάει για την Ελλάδα η Σουηδή φοιτήτρια, Βίργκα Κουλικοσκάιτα. «Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στο ίδιο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η Σουηδία, αλλά είναι γεγονός ότι στη Σουηδία έχουμε περισσότερα χρήματα να επενδύσουμε σε περιβαλλοντικές στρατηγικές», λέει.
Επίσης, προσθέτει ότι στους 4,5 μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει αισθανθεί ότι η νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος έχει αρχίζει να αλλάζει. «Οι Έλληνες ταξιδεύουν πολύ, βλέπουν τι γίνεται στις άλλες χώρες και έχουν τη θέληση να εφαρμόσουν τα ίδια και στη χώρα τους», εξηγεί. «Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να το βάζουν κάτω, υπάρχει καλύτερο μέλλον για όλους», συμπληρώνει.
Οι δράσεις της «Ευρωπαϊκής τάξης» ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα με διαλέξεις, παρουσιάσεις και περιήγηση των συμμετεχόντων στις Πρέσπες.