Σε μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος της λυματολάσπης σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον ειδικών, σε ημερίδα που έγινε σήμερα στη Λαμία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκαν και θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.
«Πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε, γιατί σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε πραγματικό πρόβλημα» σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Αν. Στερεάς του ΤΕΕ Αποστόλης Καραναστάσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες από κοινού αντιμετώπισης ενός θέματος που θα «το βρούμε μπροστά μας» στο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, ενέταξε αυτή την προσπάθεια στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, τόσο για τα αστικά απορρίμματα όσο και για τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, υπογράμμισαν πως «θα πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός από τώρα, έτσι ώστε να μην τρέχουμε την ώρα που θα προκύψει το πρόβλημα». Παράλληλα, παρουσίασαν εναλλακτικούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λυματολάσπη.
Στην ημερίδα τέθηκαν και θέματα που έχουν σχέση με τη συμπλήρωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμάτης, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ενταχθούν όσες προτάσεις βιολογικών καθαρισμών διαθέτουν ωριμότητα από πλευράς μελετών, τονίζοντας ότι το χρονικό περιθώριο, μέχρι το τέλος του 2012, για την ωρίμανση των προτάσεων «είναι ιδιαίτερα στενό».
Όπως, μάλιστα, σημειώθηκε, είναι αδύνατον να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι προτάσεις που αφορούν τη Στερεά Ελλάδα, καθώς το ύψος των χρημάτων που απαιτείται για όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς της Στερεάς Ελλάδας αγγίζουν περίπου τα 169 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για ολόκληρη τη χώρα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.