Την παρουσίαση των προγραμμάτων για το “πράσινο νησί” και το “πράσινο χωριό” παρουσίασε πραγματοποίησε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την επιλογή μεταξύ των ενδιαφερόμενων Κοινοτήτων και την υπογραφή των συμβολαίων ως το τέλος Νοεμβρίου.
Ήδη, δράσεις για τη μετατροπή του σε “πράσινο νησί” αναπτύσσονται στον Αη – Στράτη. Η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη έχει αναφέρει τους Λειψούς ως την επόμενη Κοινότητα στην οποία θα γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις ενώ για το “πράσινο χωριό” υποψήφια είναι μια ορεινή Κοινότητα του νομού Άρτας.
H επίσημη πρόσκληση θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες θα καταθέσουν φακέλους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν η αξιολόγηση και η υπογραφή των συμβολαίων. Τα βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι οι Κοινότητες να είναι μικρής έκτασης με περιορισμένο αριθμό κατοίκων (500-800), να υπάρχει θετική κοινωνική δυναμική και αξιοποιήσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών καθώς και η υπάρχουσα εμπειρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και διάρκεια 4 χρόνια και αποσκοπεί στη μείωση μέχρι μηδενισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, όπως και σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε σήμερα τις δράσεις που περιλαμβάνονται ενδεικτικά στο πρόγραμμα και οι οποίες είναι:
-Ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συμμετοχή των κατοίκων μέσω καινοτόμων συμμετοχικών σχημάτων.
-Αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε συσσωρευτές, παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και επαναχρησιμοποίηση σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.
-Έξυπνα δίκτυα.
-Πράσινα κτίρια (μονώσεις, ψυχρές βαφές, αναβάθμιση του εξοπλισμού θέρμανσης / ψύξης, χρήση ηλιακής ενέργειας και γεωθερμίας).
-Ηλεκτροκίνηση στα μέσα μεταφοράς.
-Διαχείριση υδατικών πόρων, αφαλάτωση με ενέργεια από ΑΠΕ, διαχείριση των αποβλήτων για άρδευση.
-Αξιοποίηση της βιομάζας για συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.
-Χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και φωτοβολταϊκών για το δημοτικό φωτισμό.
-Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, παραγωγή κομπόστ.
-Δημιουργία ευκαιριών για πράσινη επιχειρηματικότητα και προσέλκυση επενδύσεων (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, παραγωγή οικολογικών προϊόντων, προώθηση τοπικής κουζίνας και χειροτεχνίας, κ.α.).