Από την νέα χρονιά δεν θα επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές
Με περιβαλλοντικό τέλος θα διανέμονται από τον Ιανουάριο του 2018 οι πλαστικές σακούλες προκειμένου να ελεγχθεί το βασίλειο των αποβλήτων που προκαλεί μεγάλη ρύπανση στα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα και τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους δεν θα επιτρέπεται η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές της πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Επιπλέον, το περιβαλλοντικό τέλος που θα επιβάλλεται, θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια θα αποδίδονται στον ΕΟΑΝ. Υποχρεωτική καθίσταται και η αποτύπωση επί της πλαστικής σακούλας κωδικού αναφοράς των στοιχείων προέλευσης τόπου και ημερομηνίας παραγωγής.
Για την εφαρμογή των μέτρων, το πάχος για τις πλαστικές σακούλες καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Με ΚΥΑ καθορίζονται επίσης το ύψος των περιβαλλοντικών τελών, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής, είσπραξης και απόδοσής του, οι δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη, οι υποχρεώσεις εμπόρων και παραγωγών, οι έλεγχοι κ.ά.
Το σχέδιο νόμου, που είχε επεξεργαστεί πέρσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης χωρίς να προλάβει να θεσμοθετήσει, ανοίγει ξανά την συζήτηση με τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες το σχέδιο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους φορείς της ανακύκλωσης.
Ο ίδιος προβληματισμός παραμένει, καθώς οι διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου που χαρακτηρίζονταν δυσμενείς από τον κλάδο, παραμένουν και στο παρών σχέδιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν με πάνω από 10% των εισφορών τους, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Η πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας των συστημάτων και για φορείς που το κόστος λειτουργίας είναι μόνο διοικητικό.
Πλαφόν μπαίνει και στα αποθεματικά τους, δηλαδή στα έσοδα που δεν καλύπτουν το κόστος ανακύκλωσης, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Το σχέδιο διατηρεί την προηγούμενη ρύθμιση βάσει της οποίας για όσα συστήματα έχουν συμπληρώσει τριετία, το αποθεματικό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 35% των διαθέσιμων συνολικών εσόδων κατά το προηγούμενο έτος χωρίς προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού Ανακύκλωσης.
Από σήμερα ο κ. Φάμελλος ξεκινά σειρά επαφών με ΚΕΔΕ, Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, (κατά πληροφορίες τα συστήματα θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της ΕΕΑΑ κ. Ραζής) αλλά και εκπροσώπους του ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, ΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να γίνει η τελική επεξεργασία του νόμου μέσα από την διαβούλευση με τους φορείς.