Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το … «πιάτο» μας», υπογραμμίζει η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».
«H υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής», σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών, σύμφωνα με την οργάνωση.
Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 – 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 – 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια.
Ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει
«Η διατροφή μας – αν δεν είναι σωστή – κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη», επισημαίνει η οργάνωση, γι’ αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς εγκαινίασε τη νέα πανελλήνια εκστρατεία του για τη βιώσιμη διατροφή.
«Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό,τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», αναφέρει η κα Μπαρμπόκα.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, το WWF Ελλάς θα επισκεφθεί 20 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της διατροφής που σέβεται την υγεία και τον πλανήτη.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι έτοιμο προς διανομή σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, η νέα ιστοσελίδα www.wwf.gr/food και μία κινητή διαδραστική έκθεση. Σημειώνεται ότι μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.