Μια σειρά από γεγονότα που έχουν σχέση με την οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις της, στάθηκαν ικανά να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη!
Μέσα στο 2010 μειώθηκαν οι εκπομπές των αέριων ρύπων από τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μεταφορές, τη θέρμανση και τη βιομηχανία σύμφωνα με τις επισημάνσεις του
Περιβαλλοντολόγου Μάξιμου Πετρακάκη, προϊσταμένου του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Πετρακάκης, που παρέθεσε στοιχεία τα οποία καταγράφηκαν από το Δημοτικό Δίκτυο Σταθμών Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, επισήμανε:
«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε τα περισσότερα σπίτια να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε επίσης και ο ήπιος χειμώνας του 2010, γεγονός που βοήθησε τα νοικοκυριά να καταναλώσουν λιγότερο πετρέλαιο από τα προηγούμενα έτη για τη θέρμανση του σπιτιού τους.
Παράγοντας και η τιμή της βενζίνης
Ταυτόχρονα, η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών και την ανεργία, αποτέλεσε τη βασική αιτία για τον περιορισμό των μετακινήσεων των Θεσσαλονικέων.
Οι πολίτες περιόρισαν τις μετακινήσεις με το ΙΧ, ενώ γύρισαν την πλάτη και στα ταξί, που πλέον κάνουν ουρές χωρίς να κινούνται στις πιάτσες.
Παράλληλα, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και συντήρησης των οχημάτων οδήγησαν αρκετούς πολίτες να προχωρήσουν σε προσωρινή ακινησία των ΙΧ αυτοκινήτων τους (κατάθεση πινακίδων στις Εφορίες).
Τέλος, η μειωμένη ζήτηση οδήγησε σε μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και στο κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων.
Έτσι, η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές των αέριων ρύπων από τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μεταφορές, τη θέρμανση και τη βιομηχανία.
Με βάση τα παραπάνω, η οικονομική κρίση του 2010 φαίνεται να είχε σαν παράπλευρη θετική επίπτωση τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη».
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, πρωτοστατεί με έργα σε τομείς, όπως το πράσινο και η καθαριότητα, στα οποία έχει την κύρια ευθύνη, και προσπαθεί για το καλύτερο σε άλλους τομείς, όπως ο έλεγχος του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, η ρύπανση του Θερμαϊκού, η προστασία του Σέιχ Σου, η ανακύκλωση, η προστασία των αδέσποτων ζώων, η καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλων που σχετίζονται με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης.
Όπως επισήμανε, «όλοι πλέον κατανοούμε ότι είναι επείγον να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον στις πόλεις μας που να είναι υγιεινό, κοινωνικά δίκαιο, ανεκτικό και δημιουργικό, αισθητικά ευχάριστο, οικονομικά παραγωγικό και ικανό να συμβιώνει με τη φύση που υπάρχει μέσα στην πόλη ή την περιβάλλει, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση.
Κι όλα αυτά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών, στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε τον πλανήτη στην ίδια κατάσταση που τον παραλάβαμε, αν όχι σε καλύτερη.