Την αξιοποίηση των πόρων της Αρκτικής, ενώ οι πάγοι λιώνουν ολοένα και περισσότερο, σχεδιάζει η Ρωσία, μέσω μιας νέας μονάδας άντλησης φυσικού αερίου, κόστους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η νέα μονάδα προβλέπεται να εξάγει πάνω από 16 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, δίνοντας στην Ρωσία ένα τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην αγορά ορυκτών καυσίμων. Στόχος είναι η χώρα να βρεθεί στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το Κατάρ.
Ο σταθμός θα βρίσκεται στην απομακρυσμένη χερσόνησο Γιαμάλ, εντός του Αρκτικού κύκλου, και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τη γαλλική Total και την κινεζική CNPC. Μέχρι τις αρχές του 2019, η μονάδα θα εξάγει 16,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Μένει να αποδειχθεί αν η μονάδα θα λειτουργεί ομαλά στο αφιλόξενο περιβάλλον της Αρκτικής, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ρευστοποίηση του φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικότερη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες φτάνουν έως και τους 50 ° C.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και ο μόνος σημαντικός παραγωγός που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού, αν και έχει δεσμευτεί ότι θα το πράξει.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο η ανάπτυξη της Αρκτικής αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καταρτισμένους ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς σε διάφορους τομείς. Σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας HeadHunter αναφέρουν, σε συγκεκριμένες αρκτικές περιοχές, όπως η Δημοκρατία των Σαχά, Nένετς, Γιαμάλ-Νένετς και Τσουκότκα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2017 σε σχέση με το 2016.