Μπροστά σ’ ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες οι κάτοικοι του νησιού Shif του Περσικού Κόλπου. Εκατοντάδες νεκροί καρχαρίες είχαν ξεβραστεί στις ακτές ενός νησιού, αποτελώντας προφανώς θύματα παράνομης αλιείας και όχι κάποιου φυσικού φαινομένου. Το γεγονός προκάλεσε την ανησυχία των τοπικών αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που φοβούνται την εξαφάνιση των καρχαριών στον Κόλπο.
Η μέθοδος που ακολουθούν οι παράνομοι αλιείς είναι η εξής: Αφού πιάνουν τους καρχαρίες, τους κόβουν τα πτερύγιά τους και τους ρίχνουν πίσω στο νερό. Τα βασανισμένα ζώα, μην μπορώντας να κολυμπήσουν κανονικά και χάνοντας αίμα, πεθαίνουν, παρασύρονται από ρεύματα και τελικά ξεβράζονται στις ακτές.
Σύμφωνα με τον Hoseyn Delshab, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος στην πόλη Μπουσέχρ του νοτίου Ιράν, να κιλό πτερυγίων πωλείται για περίπου 2 δολάρια. Το πρόστιμο που επιβάλλεται αν εντοπιστεί κάποιος να αλιεύει παράνομα είναι έως και 7.000 ευρώ. Εκτός από τους καρχαρίες, οι αλιείς έχουν στοχεύσει κατά καιρούς και άλλα απειλούμενα θαλάσσια είδη που διαθέτουν πτερύγια.
Η αλιεία καρχαριών έχει απαγορευτεί στην περιοχή από το 2014, εξαιτίας της ανησυχητικής μείωσης του πληθυσμού τους. Παρ’ όλα αυτά η υψηλή ζήτηση για τα πτερύγιά τους έχει οδηγήσει σε αύξηση της λαθραίας αλιείας. Η αιτία της υψηλής ζήτησης είναι ότι πιστεύεται πως το πτερύγιο καρχαρία μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση σεξουαλικών διαταραχών και έχει άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες.