Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρέπει να υπολογίσουν καλύτερα οι λάτρεις της σοκολάτας, καθώς τα φυτά κακάο απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2050, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα. Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο μέσα σε μια στενή λωρίδα τροπικών δασών περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, όπου η θερμοκρασία, η βροχή και η υγρασία παραμένουν σχετικά σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πάνω από το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από δύο μόνο χώρες στη δυτική Αφρική, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα.
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται στο ίδιο διάστημα. Ως αιτία εμφανίζεται η ζήτηση για σοκολάτα νέων αγορών όπως αυτή της Κίνας, καθώς και η ζήτηση για μαύρη σοκολάτα η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κακάου. Τέλος, σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή σοκολάτας αποτελούν οι ασθένειες που χτυπούν τα κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια, που έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αφανιστεί περίπου το 35% των καλλιεργειών παγκοσμίως.
Μια από τις μεγαλύτερες σοκολοτοβιομηχανίες παγκοσμίως, η Mars ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Σε συνεργασία με επιστήμονες θα επιχειρήσει τη δημιουργία νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών κακαόδεντρων με την χρήση της τεχνικής Crispr. Σκοπός της είναι να δημιουργηθούν κακαόδεντρα που θα είναι ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές και τις ασθένειες αλλά και ταυτόχρονα θα παράγουν γευστικούς καρπούς.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο, η πολυεθνική εταιρεία δεσμεύθηκε να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας προσπάθειας που στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και της αλυσίδας εφοδιασμού κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2050.