Τα παλιά, φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων θα χρησιμοποιούνται πλέον και στην Ελλάδα για την κατασκευή ασφαλτικών και δρόμων δίνοντας λύση στο πρόβλημα της απόρριψης παλαιών ελαστικών αλλά και σε αυτό της φθοράς του οδοστρώματος. Η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Αμερική, η Δανία, η Νορβηγία κι η Σουηδία αλλά και στις γειτονικές μας Ρουμανία και Τουρκία, όπου οι δρόμοι φτιάχνονται με ένα πρωτοποριακό υλικό οδοποιίας, για το οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί και ανακυκλωμένα λάστιχα φορτηγών.
Το υλικό εμφανίζει ελάχιστες φθορές για διάστημα 30-40 ετών, είναι φθηνότερο κατά 12% σε σχέση με την άσφαλτο, ενώ ένα από τα βασικά συστατικά του είναι οι ίνες χάλυβα, από παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών. Μεταξύ των άλλων, το νέο υλικό υπολογίζεται ότι μειώνει κατά 10% και την κατανάλωση καυσίμων από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα, το υλικό μπορεί ακόμα και να περιορίσει την ηχορύπανση των αυτοκινήτων, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ντεσιμπέλ που παράγονται από την κίνηση στο οδόστρωμα μπορεί να μειωθούν μέχρι και 30%.
Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη τεχνική αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά στην οδό Βασιλικών και την Υψηλάντου, η οποία καταλήγει στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία, μέσα στο καλοκαίρι, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Road Tire» για το οποίο συνεργάζονται επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μηχανικοί από το εργαστήριο ελέγχου υλικών της Στερεάς Ελλάδας.