Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι ωκεανοί δεν είναι τα μόνα υδατικά συστήματα που επηρεάζονται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ως τώρα ήταν γνωστό ότι οι ωκεανοί της Γης απορροφούν περίπου το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό το διοξείδιο στη συνέχεια οξύνει το νερό των ωκεανών και βλάπτει τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, ειδικά τα οστρακοειδή.
Ωστόσο οι Γερμανοί ερευνητές μελετώντας στοιχεία της τοπικής υπηρεσίας της περιοχής του Ρουρ ανακάλυψαν ότι, κατά τη διάρκεια 35 ετών (1981-2015), τέσσερις λίμνες στην Γερμανία είχαν σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονη σχετική μείωση του pH κατά περίπου 0,3. Η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονταν σημειώνοντας αλλαγές στη θερμοκρασία, την πυκνότητα του νερού, το pH, την κατανομή των ιόντων και της ανόργανης ύλης.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα συστήματα γλυκού νερού απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι οι ωκεανοί, παρ’ όλα αυτά η υδρόβια ζωή και στα δύο επηρεάζονται αρνητικά. Στους ωκεανούς, η όξυνση επηρεάζει τις ικανότητες των ζώων να σχηματίζουν κελύφη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτά τα καρκινοειδή γλυκού νερού, όταν εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, ήταν λιγότερο ικανά να αντιληφθούν θηρευτές και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Αν και σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες το φαινόμενο εξακολουθεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην όξυνση των υδάτινων σωμάτων γλυκού νερού, όπως και των ωκεανών.