Για πρώτη φορά μια όρκα μιμείται ανθρώπινες λέξεις, έπειτα από σχετική εκπαίδευση σε ενυδρείο στην Αντίμπ της Γαλλίας. Η 14χρονη θηλυκή όρκα Ουίκι, χρησιμοποιώντας τις οπές που έχει για να αναπνέει και να φυσά το νερό προς τα έξω, “πρόφερε” αγγλικές λέξεις όπως hello και bye bye ενώ “μέτρησε” και αριθμούς όπως one, two, three.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας από ερευνητές από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Χιλή), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεπ Κολ του Πανεπιστημίου Σεντ ‘Αντριους της Σκωτίας. Οι ανθρώπινες λέξεις που βγήκαν από τις οπές της Ουίκι ηχογραφήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν και άλλες όρκες θα μπορούσαν να “μιλήσουν” ανθρώπινα όπως η Ουίκι, γνώριζαν ήδη ότι οι φάλαινες είναι ένα από τα λίγα ζώα (πέρα από τον άνθρωπο, στην ίδια κατηγορία συναντάμε τα δελφίνια, τους παπαγάλους, κάποια κοράκια, τους ελέφαντες και τους ουρακοτάγκους) που μαθαίνουν να παράγουν νέους ήχους απλώς ακούγοντάς τους. Οι όρκες, που αναφέρονται και ως “φάλαινες δολοφόνοι”, ζουν σε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή “διάλεκτο”, καθώς η μία όρκα μιμείται την άλλη στην παρέα.
Αν και ο επικεφαλής καθηγητής ήταν ξεκάθαρος ότι αποκλείεται οι όρκες να καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες λέξεις, σύμφωνα με τον δρ Χοσέ ‘Αμπραμσον του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, κάποιες στοιχειώδεις “συνομιλίες” με την Ουίκι μπορεί κάποια μέρα να είναι δυνατές. “Δεν είναι αδιανόητο. Έχει γίνει στο παρελθόν με ένα διάσημο γκρί παπαγάλο και με δελφίνια, χρησιμοποιώντας την αμερικανική νοηματική γλώσσα”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νοημοσύνη είναι μια εξαιρετικά δύσκολη να οριστεί με έναν μονοσήμαντο τρόπο έννοια. “Μπορείς να πεις ότι οι συσκευές Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πιο έξυπνες από τους ανθρώπους, γιατί τους νικούν στο σκάκι, αλλά αυτό είναι μόνο ένας τύπος γνωστικής ικανότητας”. Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμαστε μοναδικοί ως προς τη νοημοσύνη που φέρουμε λόγω της ικανότητας μας στην χρήση αντικειμένων. Αλλά το τελευταίο διάστημα, η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί προς την νοημοσύνη ως ικανότητα κοινωνικοποιήσης.
“Η μακιαβελλική συμπεριφορά, το να κάνεις φίλους, το να ανήκεις σε ομάδες, να χειραγωγείς τους άλλους και να ανταγωνίζεσαι είναι κάποια πράγματα που δεν χρειάζονται τα χέρια για αυτά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.