Η τεράστια έκταση παρθένων τροπικών δασών στο ανατολικό τμήμα του Περού, που παίζει κεντρικό ρόλο στην περιβαλλοντική ισορροπία ολόκληρης της Λατινικής Αμερικης, θα τεθεί πλέον υπό εθνική προστασία, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης του Περού να ιδρύσει το Εθνικό Πάρκο Γιάγκουας.
Όντας μία από τις τελευταίες άθικτες περιοχές του πλανήτη, το δάσος είναι τόσο μεγάλο που τα σύννεφα που σχηματίζονται πάνω από αυτό μπορεί να επηρεάσουν τις βροχοπτώσεις στις δυτικές ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ανεκτίμητης σημασίας είναι η βιοποικιλιότητα που προσφέρει, μέσω των διαφορετικων ποταμιών που συναντιούνται εντός του. Πολλά μοναδικά είδη ζώων, ψαριών και φυτών συναντώνται μόνο σε αυτήν την περιοχή.
Το νέο εθνικό πάρκο του Περού ακολουθεί μία αναπτυσσόμενη τάση προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη Νότια Αμερική, με τον Ισημερινό, τη Χιλή και την Κολομβία να έχουν επίσης ιδρύσει πρόσφατα νέα εθνικά πάρκα. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, είναι σημαντικό να ενωθούν οι τεράστιες αυτές προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την προστασία των πολύτιμων φυσικών πόρων.
Στο Περού και αλλού, οι πολιτικοί ηγέτες, ενισχυμένοι από ισχυρές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, αναγνωρίζουν τις τρέχουσες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και την δυνατότητα μετριασμού τους στο μέλλον. Γι’ αυτό και θέτουν υπό εθνική προστασία τεράστιες εκτάσεις γης εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.
Σημαντική υποστήριξη στον χαρακτηρισμό του δάσους ως Εθνικού Δρυμού παρείχαν διάφορες αυτόχθονες φυλές που κατοικούν σε αυτό, εντασσόμενες στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του νέου Πάρκου. Τουλάχιστον 6 αυτόχθονες κοινότητες του Περού είναι εγκατεστημένες εντός της “μαμας-ζούγκλας”, όπως αποκαλούν την περιοχή των τροπικών δασών, και τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ενώσεις τους έχουν εκπαιδεύσει επιστήμονες σχετικά με τη γεωλογία και την οικολογία της περιοχής.