Ιάπωνες αρχιτέκτονες αποκάλυψαν τα σχέδια τους για την κατασκευή ενός ξύλινου ουρανοξύστη, ο οποίος προορίζεται να γίνει ο υψηλότερος του είδους στον κόσμο.
Πρόκειται για μια πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας Sumitomo Forestry Co για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη 350 μέτρων και 70 ορόφων για τον εορτασμό της 350ης επετείου της το 2041. Με έδρα το κέντρο του Τόκιο, σκοπός της αξίας 5,9 δισ. δολαρίων κατασκευής, με το όνομα W350 Project είναι να μετατρέψει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας σε μια φιλική προς το περιβάλλον μητρόπολη, όλο και πιο κοντά στο μοντέλο μιας “πόλης σαν δάσος”.
Το νέο κτίριο θα έχει 70 ορόφους και θα είναι κυρίως ξύλινο, με μόλις 10% ατσάλι. Το εσωτερικό του πλαίσιο κολονών, δοκών κλπ- που θα είναι φτιαγμένες από ένα υβρίδιο των δύο υλικών- θα λαμβάνει υπ’ όψιν την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα της χώρας. Επίσης, η εσωτερική δομή, με 455.000 τετραγωνικά μέτρα πατώματος, θα είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου από ξύλο, και μπαλκόνια σε όλες τις πλευρές του εξωτερικού του κτιρίου θα βοηθούν στην εξάπλωση του πρασίνου από το έδαφος μέχρι τους ορόφους που βρίσκονται πιο ψηλά. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 185.000 κυβικά μέτρα ξύλου για να ολοκληρωθεί όλη η δομή.
Το ξύλο για την Ιαπωνία, είναι ένα εξαιρετικό οικοδομικό υλικό επειδή είναι άμεσα διαθέσιμο, είναι εύκαμπτο και κατάλληλο για ένα σεισμικό περιβάλλον σύμφωνα με τον κ. Tossani, έναν εκ των αρχιτεκτόνων. “Το σκυρόδεμα είναι άκαμπτο και δεν έχει αυτή την ευελιξία, οπότε μπορεί να μπορεί να καταρρεύσει”. Η ιαπωνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό διαφημίζει τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κτηρίων, και το 2010 πέρασε έναν νόμο που προϋποθέτει τη χρήση του ξύλου σε όλα τα δημόσια κτίρια τριών ορόφων και κάτω.
Σημειώνεται πως οι ξύλινοι ουρανοξύστες αποτελούν μια ανερχόμενη τάση παγκοσμίως: Μεταξύ των ψηλότερων από αυτούς που έχουν προταθεί είναι ο River Beech Tower στο Σικάγο, με ύψος 244 μέτρων και 80 ορόφους. Το υψηλότερο ξύλινο κτήριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, στα 53 μέτρα, βρίσκεται στο Βανκούβερ.