Υψηλές θερμοκρασίες άνευ προηγουμένου καταγράφονται αυτόν το μήνα στην περιοχή της Αρκτικής, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν αποδειχθεί ως αποτέλεσμα μιας ατυχούς συγκυρίας, το γεγονός της υπερθέρμανσης της περιοχής είναι δεδομένο και παραπάνω από ανησυχητικό.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν ως συνέπεια η κάλυψη πάγου στον Βερίγγειο Πορθμό να βρίσκεται τώρα σε επίπεδα που παρατηρούνται συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. “Η θερμοκρασία μηδέν βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Πόλο τον Φεβρουάριο είναι απλά λάθος”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Αμελί Μάιερ σε Αυστραλιανά μέσα, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη”.
Ουσιαστικά, το πρόσφατο κύμα ακραίων καιρικών συνθηκών στο βόρειο κομμάτι της Αρκτικής θέτει νέα ρεκόρ θερμοκρασίας και αναγκάζει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν ακόμα τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις τους. Ο κύριος παράγοντας ανησυχίας των επιστημόνων είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της λεγόμενης πολικής δίνης που διατηρεί τον πολικό αέρα ψυχρό στον Βορρά.
Το Ακρωτήριο Μόρις Τζέσαπ στη Γροιλανδία, ο βορειότερος χερσαίος μετεωρολογικός σταθμός στον πλανήτη, έχει ήδη βιώσει 61 ώρες πάνω από τη θερμοκρασία ψύξης φέτος, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2011 με μόλις 16 ώρες μέχρι το τέλος του Απριλίου εκείνου του έτους. Φέτος, τμήματα της Γροιλανδίας είναι μάλιστα αρκετά θερμότερα από πολλά στη βόρεια Ευρώπη.
Η αποδυνάμωση της πολικής δίνης τις τελευταίες δεκαετίες έχει ως αποτέλεσμα, θερμός αέρας να φτάνει και να παραμένει συχνότερα στην βόρεια Αρκτική, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Την ίδια στιγμή ο εξαιρετικά ψυχρός αέρας καταλήγει βαθιά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία, φέρνοντας τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η συρρίκνωση του πάγου πυροδοτεί ένα φαύλο κύκλο. Το ηλιακό φως αντανακλάται από τον πάγο πίσω στο διάστημα, προστατεύοντας τις θάλασσες. Όταν ο πάγος εξαφανίζεται, αυτή η θερμότητα απορροφάται από το νερό, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνει και λιώνει τον πάγο που απομένει. Η δυσοίωνη κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να προβλέψουν ότι η Αρκτική δεν θα διαθέτει πάγο έως το 2050.
“Αυτή είναι μια ανωμαλία εν μέσω ανωμαλιών. Είναι αρκετά μακριά από το ιστορικό εύρος που είναι ανησυχητικό – είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν περισσότερες εκπλήξεις εν αναμονή καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε το εξαγριωμένο θηρίο που είναι το κλίμα μας”, δήλωσε ο Michael Mann, διευθυντής του Earth System Science Center στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
“Η Αρκτική έχει πάντα θεωρηθεί ως μπροστάρισσα λόγω του φαύλου κύκλου που ενισχύει την προκληθείσα από τον άνθρωπο υπερθέρμανση σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή. Και στέλνει μια σαφή προειδοποίηση”, προσθέτει.