Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει συχνότερα τα τελευταία 36 χρόνια, με σημαντική αύξηση στις πλημμύρες και άλλα υδρολογικά γεγονότα και με εμφανή τη διαφορά ακόμα και σε σύγκριση με πριν από 5 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (EASAC) σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των πλημμυρών και άλλων υδρολογικών γεγονότων έχει τετραπλασιαστεί από το 1980 και έχει διπλασιαστεί από το 2004, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ήδη η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από αυτά.
Το EASAC, που αποτελείται από 27 εθνικές ακαδημίες επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη μελέτη μελέτη με τίτλο “Τάσεις των Ακραίων Καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη”.που είχε δημοσιευτεί πρώτη φορά το 2013 και τώρα ενσωματώνει δεδομένα της τελευταίας τετραετίας.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο αριθμός των παγκόσμιων κλιματολογικών γεγονότων όπως ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασίες και πυρκαγιές διπλασιάστηκε από το 1980, όπως συνέβη και με τις ισχυρές καταιγίδες. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των υδρολογικών γεγονότων όπως οι πλημμύρες, οι χιονοστιβάδες και οι κατολισθήσεις έχει τετραπλασιαστεί από το 1980, και διπλασιαστεί από το 2004.
“Υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων”, δήλωσε ο καθηγητής Michael Norton, Διευθυντής Προγράμματος Περιβάλλοντος της EASAC, προσθέτοντας ότι “η προσαρμογή και ο μετριασμός των υσνεπειών πρέπει να παραμείνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής”.
Τέτοια γεγονότα επιφέρουν προφανώς πολλαπλάσιες οικονομικές ζημιές. Για παράδειγμα, το 1980, η Βόρεια Αμερική είχε ζημίες 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω καταιγίδων, ενώ το 2015, ο αριθμός αυτός έφτασε σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά, στην Ευρώπη, αν και οι πλημμύρες έχουν γίνει συχνότερες, οι οικονομικές απώλειες παραμένουν σταθερές και δεν αυξάνονται. Αυτό το στατικό κόστος δείχνει ότι οι χώρες έχουν εφαρμόσει καλύτερα και περισσότερα προστατευτικά μέτρα, σημειώνουν οι ερευνητές στο σχετικό δελτίο τύπου. Αυτό σημαίνει ότι παρά το υψηλό κόστος, μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κατοικημένες περιοχές, καταλήγει η έκθεση.