Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν τα αποθέματα νερού στο Ηράκλειο Κρήτης λίγα 24ωρα μετά το εφιαλτικό πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από το Ηράκλειο και την Ανατολική Κρήτη. Οι δημότες της κρητικής πρωτεύουσας απ’ ότι φαίνεται δεν εισάκουσαν τις προειδοποιήσεις της ΔΕΥΑΗ για φειδώ στην κατανάλωση νερού την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανονική ροή νερού σε σπίτια της πόλης.
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΗ γνώριζαν ότι τη φετινή χρονιά υπήρχε πρόβλημα έλλειψης νερού λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά αυτό που αντίκρισαν μετά το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης ξεπερνούσε και τους χειρότερους εφιάλτες τους: οι τρεις μεγάλες δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ μέσα σε λίγα μόνον 24ωρα από τα 2,5 μέτρα στο ύψος που είχαν νερό στους χώρους τους, έπεσαν στους 30 πόντους!
Το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης, άφησε το υπολείμματά της στους δρόμους, οι οποίοι ήταν γεμάτοι από χώμα, καθώς και στα αυτοκίνητα των πολιτών. Η ΔΕΥΑΗ με ανακοίνωση της την Παρασκευή 23/03, τη μέρα που εντάθηκε το φαινόμενο στο νησί, συμβούλεψε τους πολίτες να μην χρησιμοποιήσουν νερό με λάστιχα για να καθαρίσουν τα οχήματα ή τις αυλές, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων νερού. Απ’ ότι φαίνεται όμως λίγοι αντιλήφθηκαν την σημασία της προειδοποίησης.
Το αποτέλεσμα τώρα είναι στο δήμο να εκτιμούν πως περίπου ένα στα τρία σπίτια στο Ηράκλειο δεν έχει ροή κανονική, με το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάποιους από αυτούς να φτάνει στο 1 μέρα νερό κάθε τέσσερις μέρες!
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ανακοινώθηκε ότι αύριο μπαίνει το γεωτρύπανο στη γεώτρηση των Δαφνών, κι αν όλα πανε καλά άλλα 50 κυβικά ημερησίως την ώρα θα μπούνε ημερησίως στην πόλη. Σε ένα μήνα περίπου θα μπει και το άλλο γεωτρύπανο στο Γιούχτα όπου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να βρεθεί κι εκεί νερό ενώ ήδη η δημοτική αρχή έχει φτάσει σε συμφωνία με ιδιώτες για να αγιάσει ποσότητες νερού μέσα στο καλοκαίρι.
Μεγάλο βάρος ρίχνουν στη ΔΕΥΑΗ και στην ενημέρωση του κοινού προσπαθώντας μέσα από την ιστοσελίδα της επιχείρησης να δίνουν on line πληροφορίες για το πότε και για πόσο δεν θα υπάρχει νερό στις βρύσες των πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάσταση είναι δύσκολη και η διαχείριση του εφιάλτη της λειψυδρίας ( που θα ενταθεί με την έναρξη της τουριστικής χρονιάς) αυξάνουν σύμφωνα με πολλούς την ανάγκη χάραξης ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσης.