Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την «Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα πρωτοπόρο πείραμα εντοπισμού και ποσοτικοποίησης πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην πλαζ «Τσαμάκια» Μυτιλήνης. Στόχος του, ήταν ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει την στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνση τους.
Τρείς πλωτοί τεχνητοί στόχοι, 10 επί
Ταυτόχρονα, τέσσερα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – (ΣμηΕΑ ή drones) της Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης χρησιμοποιήθηκαν για να χαρτογραφήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την θέση και την πυκνότητα των πλαστικών σε συγκεκριμένες φασματικές περιοχές (ορατού, υπέρυθρου και θερμικού). Επιπρόσθετα, αεροφωτογραφίες συλλέχθηκαν από ελαφρύ αεροσκάφος σε μέσο ύψος.
Οι στόχοι ήταν ορατοί σε όλα τα δορυφορικά δεδομένα και θα αποτελέσουν το πρωτογενές υλικό για την δημιουργία αλγορίθμων εντοπισμού από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα. Για την εκπόνηση του πειράματος συμμετείχαν πάνω από 30 φοιτητές του τμήματος επιστημών της θάλασσας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «πειράματα σαν αυτό συνδέουν τις παρεχόμενες γνώσεις που δίνονται στους φοιτητές μας με τις διεθνείς ερευνητικές εξελίξεις στην επιστήμη σε αντικείμενα με άμεση σύνδεση με την κοινωνία».