Τα μεγάλα αρπακτικά ζώα όπως οι καρχαρίες, δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κυρίως τις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ως τώρα οι σημαντικές αλλαγές στα θαλάσσια οικοσυστήματα από την υπερθέρμανση των ωκεανών είχαν να κάνουν με τις επιπτώσεις της στην συμπεριφορά μικρότερων οργανισμών, όπως πχ τα κοράλια.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Macquarie αποκαλύπτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά μόλις 3 βαθμούς Κελσίου, αλλοίωσε τη συμπεριφορά των νεοσσών καρχαριών.
Συγκεκριμένα, τα έβρυα-καρχαρίες που επωάστηκαν σε θερμοκρασίες που προβλέπονται ως τα τέλη του αιώνα είχαν πολύ διαφορετικές προτιμήσεις ελιγμών και κίνησης σε σύγκριση με τους καρχαρίες που αναπτύσσονται στις σημερινές θερμοκρασίες του νερού. “Ο εγκέφαλος του καρχαρία είναι πολύ παρόμοιος με το δικό μας, διότι έχει δύο ημισφαίρια, εξειδικευμένα στην ανάλυση συγκεκριμένων πληροφοριών.
Η ιδιότητα αυτή είναι σαν να έχεις έναν υπολογιστή με διπλό επεξεργαστή: επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Καταρίνα Βίλα-Πούκα, από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών. “Η ιδιότητα αυτή συνδέεται με ενισχυμένη νοημοσύνη και συχνά εκδηλώνεται στη συμπεριφορά, για παράδειγμα στην εμφάνιση κυρίαρχης πλευράς (αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας), ή στην προτίμηση να στρίψεις αριστερά ή δεξιά όταν περνάς ένα εμπόδιο”, πρόσθεσε.
Πολλά από τα έμβρυα πέθαναν όταν εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά εκείνα που επιβίωσαν είχαν ισχυρότερη διαμόρφωση δύο ημισφαιρίων, υποδηλώνοντας ενισχυμένες γνωστικές ικανότητες. “Είναι πιθανό ότι αντισταθμίζεται έτσι η δυσμενής ανάπτυξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι λογικό ότι τέτοιες αλλαγές θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι καρχαρίες περιηγούνται και μαθαίνουν το περιβάλλον τους, και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κάλαμ Μπράουν, επικεφαλής του Τμήματος. “Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιβίωση επειδή μπορεί να επηρεάσει την εύρεση τροφής και συντρόφων και την αποφυγή αρπακτικών”, πρόσθεσε.
Ουσιαστικά, η μελέτη προσπαθεί να χτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου για τις μεγάλες διαταραχές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. “Τα αποτελέσματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι οι καρχαρίες είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της μελλοντικής θέρμανσης των ωκεανών.
Ως κορυφαία αρπακτικά, οι καρχαρίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οι αλλαγές στη συνήθη συμπεριφορά τους θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλου του συστήματος και τη διαταραχή της τροφικής αλυσίδας”, καταλήγει ο Connor Gervais, ένας εκ της ομάδας των ερευνητών βιολόγων.