Σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών που χρησιμοποίησαν δεδομένα 12 ετών από διάφορους δορυφόρους και μετεωρολογικούς σταθμούς, οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε μικροσκοπικές κοιλάδες των πάγων της Ανταρκτικής μπορούν να φτάσουν την εντυπωσιακή θερμοκρασία των μείον 98 βαθμούς Κελσίου (ή μείον 144 βαθμούς Φαρενάιτ).
Η θερμοκρασία αυτή είναι κατά πέντε βαθμούς χαμηλότερη από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το 2010. Τότε, με τη βοήθεια δορυφόρων, καταγράφηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας μείον 93 βαθμών του παγωμένου αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, στο οροπέδιο της ανατολικής Ανταρκτικής ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων.
Τώρα, μια νέα ανάλυση στοιχείων της περιόδου 2004-2016 δείχνει ότι στην ίδια περιοχή, υπό ορισμένες συνθήκες, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους μείον 98 βαθμούς.
Αυτές οι οι θερμοκρασίες εμφανίστηκαν κυρίως σε βαθιές κοιλότητες 2-3 μέτρων που βρίσκονται στη νότια πλευρά των ψηλών κορυφογραμμών στο οροπέδιο. Μάλιστα, τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά τουλάχιστον σε 100 στην ευρύτερη περιοχή του ανταρκτικού οροπεδίου. Οι νύχτες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου που είναι πέφτει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο ήταν οι πιο ψυχρές, σύμφωνα με τους ερευνητές.
“Είναι ένας τόπος όπου η Γη αγγίζει τα όρια της, είναι σχεδόν σαν ένας άλλος πλανήτης”, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Ted Scambos, γεωεπιστήμονα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”.
“Δεν είχα βρεθεί ποτέ σε συνθήκες τόσο μεγάλου κρύου, και ελπίζω να μην είμαι ποτέ”, δήλωσε ο Doyle Rice, ένα από τα μέλη της ομάδας. “Μου είπαν ότι κάθε αναπνοή είναι οδυνηρή και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην παγώσετε μέρος του λαιμού ή των πνευμόνων σας όταν εισπνεύσετε”.
Σημειώνεται ότι στην παγωμένη Ανταρκτική κατά τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι περίπου -34,4 βαθμοί Κελσίου.