Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2% το 2017, το τρίτο συνεχές έτος μείωσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κόσμος δεν δαπανάει αρκετά για την ενέργεια, ώστε να σταματήσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
“Η γενική τάση των επενδύσεων σε ενέργεια παραμένει ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής ασφάλειας, της ποιότητας του κλίματος και της ατμόσφαιρας και δεν προωθεί την επιτάχυνση των τεχνολογιών που απαιτούνται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol. Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, μειωμένες κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μεγάλο μέρος της μείωσης σημειώθηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ο ΔΟΕ ονόμασε το 2018 “έτος ηλεκτρικής ενέργειας” για να προκαλέσει ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα. Ουσιαστικά, ενώ η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία γίνεται όλο και πιο ηλεκτρική, η μετάβαση αυτή είναι πιο αργή του προβλεπόμενου. Η μείωση των επενδύσεων σε άνθρακα, υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια υπεραντιστάθμισε τις αυξημένες δαπάνες για την ηλιακή ενέργεια.
Οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν τις επενδύσεις στην παροχή πετρελαίου και αερίου για δεύτερη φορά, “αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ηλεκτροδότηση της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηριζόμενη από ισχυρές επενδύσεις σε δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Ωστόσο, οι επενδύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν μετά από τις απότομες πτώσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου πριν από μερικά χρόνια.
Η αύξηση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές μειώθηκαν κατά 7% και θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο φέτος. Η έκθεση θεωρεί ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ανησυχητική από την άποψη της κλιματικής αλλαγής, διότι συμβαίνει επίσης καθώς οι επενδύσεις σε νέες πυρηνικές τεχνολογίες πέφτουν απότομα και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πέντε χρόνια.
Ο επικεφαλής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε: “Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας, κλίματος και καθαρού αέρα. Ενώ θα χρειαζόμασταν αυτή την επένδυση να ανεβαίνει γρήγορα, είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να πέσει φέτος”.
Τέλος, η έκθεση δείχνει πως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε σχιστόλιθο και άλλους τύπους πετρελαίου που αξιοποιούνται μέσω της αμφιλεγόμενης μεθόδου fracking (υδρορρηγμάτωσης).