Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παγκοσμίως αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές έτος στην δυτική έρημο της Αιγύπτου, σηματοδοτώντας μια πολυεθνική προσπάθεια αναμόρφωσης του παραδοσιακού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα της Αιγύπτου με έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Ως τώρα, πάνω από το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η χώρα επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα, καθιστώντας τα μια φθηνή επιλογή για τους 96 εκατομμύρια πολίτες της. Καθόλου τυχαία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε πρόσφατα το Κάιρο ως τη δεύτερη πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη στον πλανήτη.
Εντούτοις, η κυβέρνηση της Αιγύπτου σχεδιάζει να αλλάξει πολιτική και να εισέλθει στον χάρτη της καθαρής ενέργειας με την εγκαινίαση του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στον κόσμο. Σκοπός είναι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σχεδόν κατά 50%, και η παροχή τουλάχιστον του 42% της ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές, έως το έτος 2025. Μετά την ανακοίνωση, οι επενδύσεις στην αγορά καθαρής ενέργειας της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 500%
Το συγκρότημα Μπενμπάν, όπως θα ονομάζεται το πάρκο, βρίσκεται 600 περίπου χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό του κράτους. Οι 30 ηλιακές μονάδες του συγκροτήματος Μπενμπάν θα απασχολούν 4.000 εργαζόμενους και θα παράγουν μέχρι και 1,8 γιγαβάτ ισχύος, ενέργεια αρκετή να τροφοδοτεί πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Την διεύθυνση του πάρκου θα αναλάβει μια ομάδα στελεχών τόσο από την Αϊγυπτο όσο κι από το εξωτερικό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει το έργο Μπενμπάν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στη διάσωση της οικονομίας της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ενέργεια. “Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση”, δήλωσε ο Benjamin Attia, ένας αμερικάνος αναλυτής. “Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο παράδειγμα όπου τόσοι πολλοί μεγάλοι παίκτες έχουν έρθει μαζί για να γεμίσουντ ο κενό”, πρόσθεσε.
Πέραν του πάρκου, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah Sisi εγκαινίασε πολλά μεγάλα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των μαζικών αιολικών πάρκων στον κόλπο του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας. Η Ρωσία, τέλος, έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού αξίας 21 δις δολαρίων στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου.